HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A nap embere

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Horváth Aladár
2005 Június 16    Forrás: Népszava


Ez a cikk archív

Horváth Aladár kilépett az Országos Cigány Önkormányzatból (OCÖ), így tiltakozva az Országgyűlés által hétfőn elfogadott törvény ellen, amely bevezeti a kisebbségi önkormányzati választásokon résztvevők regisztrációját.

Hirdetmény

A politikus, aki egyben a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, úgy vélte, a módosítás azért rossz, mert a cigányoknak csak mintegy harmada vállalja cigányságát különböző félelmek okán, és még kevesebb lesz az, aki regisztráltatni fogja önmagát. "Kikérjük magunknak, hogy a cigányokat listára vegyék, kikérjük magunknak, hogy felhasználjanak bennünket" egy olyan politikai játékhoz, amelyhez nem sok közünk van - közölte Horváth, aki szerint az OCÖ vezetése azzal, hogy támogatta a regisztrációt, lezüllesztette a romapolitikát.

Tegyük hozzá, a romapolitikát már nem kell lezülleszteni. Viszont az új törvényt azzal a szándékkal hozták létre, hogy csak azok képviseljék a kisebbségeket, így a cigányokat, akik maguk is az adott nemzetiség tagjai. Hogy ne fordulhasson elő többé például a jászladányi eset, ahol a három éve megválasztott öttagú cigány kisebbségi önkormányzatnak négy tagja nem roma. De Horváth Aladár ezt nyilván pontosan tudja, hiszen ő maga is volt OCÖ-elnök, míg puccsal le nem váltották, sőt roma ügyekben ő a kormányfő tanácsadója is.

A lista, a névjegyzék talán valóban nem a legszerencsésebb megoldás. De ha a cél az, hogy csak kisebbségiek válasszák meg saját kisebbségi képviselőiket, akkor valamilyen szűrőre szükség van. A kormány korábbi javaslata nem egy "hatóságot", a jegyzőket, hanem magukat a kisebbségieket bízta volna meg a regisztrációval. A Fidesz ebbe nem ment bele, így született a mai megoldás, amihez az OCÖ-nek nem sok köze volt. Két dolgot tehettek: vagy elfogadják így, vagy nemet mondanak. Az előbbit választották, talán a kisebbik rosszat, hiszen törvény hiányában a választás megtartása is kétséges. Jobb megoldást ugyanis eddig nem adott senki, még Horváth Aladár sem.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Az ukrán nagykövet is elítélte a kárpátaljai romák elleni támadást

  • Közmunkások lázadása - Ne legyen kötelező méltatlan munkát elfogadni

  • Fizetős játszótérről nyilatkozott, elvitték a rendőrök

  • Járóka Lívia: véget kell vetni a kárpátaljai romák bántalmazásának!

  • Ungvári roma jogvédő: a kárpátaljai romák nagyon nehéz időket élnek átCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt