2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Júliustól Románia elnökli a Roma Évtizedet
2005. 06. 07. 00:00

Júliustól Románia elnökli a Roma Integráció Évtizedét. A program egyik legfontosabb támogatója harminc milliós dolláros segítséget ígér.

A résztvevő országok mindegyike (Bulgária, Horvátország, Cseh Köztársaság, Magyarország, Makedónia, Románia, Szerbia és Montenegró, Szlovákia) roma vezetők és civil szervezetek részvételével kidolgozza a saját cselekvési tervét. Magyarország az idei év februárjáig tartó előkészületi időszakában vállalta a program koordinációs munkáinak irányítását, melyet a rotációs rendszer értelmében július elsejétől a tagországok közül legnagyobb roma népességgel rendelkező Románia vesz át. A leendő elnöklő ország terveinek középpontjában szerepel a pénzügyi támogatásokkal kapcsolatos hatékony egyeztetés, a közvélemény figyelmének felhívása az Évtized Programra célzott tevékenységek révén, továbbá a társadalomban élő diszkriminatív attitűdök csökkentése a médián keresztül.

"Nagy öröm számomra, hogy Románia veszi át ennek a fontos kezdeményezésnek az irányítását." - mondta az Open Society Institute (OSI) elnöke Soros György, aki egyben a program egyik legfontosabb támogatója. Soros ígéretet tett arra is, hogy az OSI minden rendelkezésre álló anyagi és tapasztalati forrásából támogatja az Évtized célkitűzéseit.

A Soros Open Network öt éves fennállása alatt mintegy 121 millió dollárt költött a hálózat Romániai tevékenységére, mely kiegészül azzal a 36 millióval, melyet a szervezet közreműködésével más donorok adományoztak. Soros további 30 millió dollárral járul hozzá a nemrég létrehozott Roma Oktatási Alaphoz, amely az Évtized iskolarendszert érintő reformjait hivatott támogatni. A más kormányoktól, nemzetközi és magánszervezetektől továbbá egyénektől érkező felajánlásoknak köszönhetően az Alap mintegy 43 millió dollárral kezdi meg működését.