2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Csehország: meghalt az összevert roma férfi
2005. 05. 31. 00:00

A csehországi Jablonec városi kórházában meghalt az a roma férfi, akit még áprilisban egy szabadtéri összejövetelen megvert egy húszéves nem roma fiú.

Ahogy arról a Roma Sajtóközpont beszámolt: a 45 éves roma férfi egy szabadtéri rendezvényen keveredett szóváltásba egy húszéves nem roma fiúval, aki úgy megverte és megrugdosta, hogy a férfi agysérülést szenvedett és kómába esett. Az áldozat egy hónapig küzdött az életért, majd meghalt a jablonci kórházban.

A helyi rendőrség súlyos testi sértés vádjával őrizetbe akarta venni a támadót, a bíróság azonban úgy döntött: a nyomozás alatt a fiú szabadlábon maradhat.

Ludmila Knopová rendőrségi szóvivő a Roma Sajtóközpontnak elmondta: a roma férfi halála után az ügyet átadták a megyei rendőr-főkapitányság nyomozói hivatalának, mert eddig az elkövető egytől öt évig terjedő börtönbüntetés kaphatott, de a sértett halála után most már öttől tizenkét évre is elítélhetik.

Jirí Netusil a csehországi Roma Demokratikus és Szociális Párt képviselője érthetetlennek nevezte, hogy a bíróság nem adott engedélyt a támadó őrizetbe vételére. A képviselő nem zárta ki a rasszista indítékot, mivel a tettes "te fekete disznó a gázkamrában a helyed" szavak kíséretében rontott a roma férfira. A képviselő azt is tudni véli: az elkövető ahhoz a helyi csoporthoz tartozik, amely szimpatizál a bőrfejűekkel.