HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romának hazudták magukat?

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  ösztöndíj, macika
2005 Május 28    Forrás: Népszabadság


Ez a cikk archív

Rendőrségi nyomozás indult jogtalan ösztöndíjigénylések gyanúja miatt - tudtuk meg Rauh Edittől, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium helyettes államtitkárától.

Hirdetmény

Információink szerint illetékeseknek feltűnt, hogy mintegy tíz felsőfokú oktatási intézmény diákjai a korábbinál nagyobb számban vallották magukat roma származásúnak, amivel nappali tagozaton 60 ezer, levelezőn 50 ezer forint támogatáshoz lehet jutni félévenként. Az ösztöndíjra kiírt pályázatok szerint cigány kisebbségi önkormányzatok, roma civil szervezetek, családsegítő központok vagy jegyzők igazolhatják a jogosultságot. Gyanúra az adott okot, hogy több százan kértek ajánlást az utolsó pillanatban területileg illetéktelen szervezetektől, személyektől, amelyek és akik ezt többségében jóhiszeműen megadták. Lázok Anikó, a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány (MCK) irodaigazgatója elmondta: az ügyben hónapok óta tart a nyomozás. A közalapítvány tett feljelentést még az előző félévben, mert tömeges visszaélést gyanított, s emiatt mintegy 35 millió forintnyi ösztöndíjat vissza is tartott. Vélhetően hasonló esetek korábban is előfordultak, tömegesen azonban csak ebben a tanévben tapasztalták. Az említettekkel is magyarázzák az illetékesek a jól tanuló roma diákok ösztöndíjai kifizetésének késedelmét. Értesüléseink szerint tömegével fordultak roma családok panasszal az MCK-hoz.

A babócsai Orsós Jánosné elmondta: két egyetemista gyermekük után a múlt években már áprilisban megkapták a tanév második felére járó tanulmányi ösztöndíjat, ami nélkül a család nem tudná vállalni a taníttatás költségeit. Az idén viszont még május végén sem érkezett meg a pénz.

Az ifjúsági tárca helyettes államtitkára megkeresésünkre elmondta: a minisztérium támogatásából fizet tanulmányi ösztöndíjat a jól tanuló roma diákoknak az MCK, s a pénz átutalása a kincstáron keresztül folyamatban van. Rauh Edit a késlekedést - a visszaélések gyanúja mellett - azzal is indokolta, hogy egy új szabályozásnak megfelelő szerződést kellett kötniük az alapítvánnyal. Lázok Anikó megerősítette, hogy az átutalt összeg várhatóan napokon belül megjelenik az alapítvány számláján, és - mint mondta - akkor azonnal megkezdik a kifizetéseket. Ebben a félévben mintegy 13 ezer roma származású általános és középiskolás, valamint felsőfokú intézményekben tanuló, 3,5 feletti tanulmányi átlagot teljesítő diák jut összesen 300 millió forint ösztöndíjhoz, várhatóan a hét második felétől.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Mit éreznek a romák az elmúlt évek növekedéséből?

  • Forgács István: A cigányság felzárkózása gazdasági kérdés

  • Segítségnyújtás a kárpátaljai magyar közösségnek

  • Cigány magyar - csapatépítő tréning a Jurányiban

  • Orbán Viktor védi, de az OLAF elővenné Farkas Flóriánt isCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt