2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Újra a világhálón a cigányirtó játék
2005. 05. 27. 00:00

Újra elérhető az interneten a négy hónappal ezelőtt országos botrányt keltett Oláh Action nevű, a cigányok kiirtására buzdító játék.

A játék újbóli elérhetőségére egy magát "SS Istennek" nevező ismeretlen hívta fel a figyelmet a RomNet címére küldött levélben. A "tetvescigá[email protected]" és az "ssnáci", valamint a "Szálasi Ferenc" névvel jelentkező a levelében a "roma ügyek megoldására" is javaslatot tett: "egy réteg cigány, egy réteg föld…"

Az Oláh Action névvel újra futó játék lényege, hogy Magyarország megyéit meg kell "tisztítani" a cigányoktól, amelyhez többféle lőfegyver közül választhatnak a játékosok. Amikor sikerült az etnikai kisebbség teljes kiirtása egy megyében, az fehérré válik. A játék akkor ér véget, ha Magyarország minden megyéjéből likvidálták a romákat.

A játék bemutatkozó sorai az "X Akták" című film két főszereplőjének imitált párbeszédével kezdődik: "veszélyesek, nagyon veszélyesek. Nem csinálnak semmit, lopnak, csalnak, hazudnak. Nagy veszélyt jelentenek a világnak, főként annak a kis európai országnak". A játékban Magyarország megyéiben a romák arányai szerint minősítik a játék nehézségét.

Februárban a Nemzeti Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda jogi képviselői a Roma Sajtóközpontnak adott tájékoztatása szerint a honlap készítői ellen feljelentést tettek. Bár a bírói gyakorlat eléggé "visszafogott" a közösség elleni izgatás vádjának tárgyalásában, mégis a játék készítői ellen a feljelentés látszik a legjobb megoldásnak - nyilatkozta február közepén a Roma Sajtóközpontnak Kaltenbach Jenő a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogok Országgyűlési Biztosa. Az akkor Rádió C által feltárt információkra György Péter, az ELTE Média Tanszékének vezetőjének úgy reagált: véleménye szerint a játék túllép a szólásszabadság kategóriáján és valós fizikai fenyegetésnek minősül, mert felmerül az agresszió közvetlen veszélye. A médiaszabályozás teljes csapdájának nevezte György Péter a hatályban lévő jogi gyakorlatot, hiszen egészen addig, amíg az ehhez hasonló rasszista tartalmú játékok valós atrocitást nem okoznak, a hatóságok nem lépnek az ügyben.

A "Fehér Magyarország" elérésére irányuló honlap készítői nevüket nem árulták el, mindössze annyit közölnek: "legyen ennyi elég; LUIGI és SAM.

Az ügyhöz kapcsolódóan a RomNet büntetőfeljelentést kezdeményez ismeretlen tettes ellen, mert a fórum rovatát is sorozatosan gyűlöletkeltő írásokkal halmozzák el, és több alkalommal kísérletet tettek honlapjának feltörésére is. A levelekben a következő sorokat írta a magát "nácinak" is nevező ismeretlen: "ROHADT CIGÁNY HORDA (…) TAKARODJATOK VISSZA INDIÁBA, VAGY MENTEK A KEMENCÉBE A TETVES ZSIDÓ BARÁTAITOKKAL EGYÜTT HEIL HITLER! KITARTÁS ÉLJEN SZÁLASI!"

A RomNet az Oláh Action nevű játék internetes elérhetőségét és a gyűlöletkeltő írások másolatát eljuttatta a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz.
 



A magyar cigányirtó játékhoz hasonlóval 2000-ben találkozhattak a cseh internetezők. Az "Ulica Maticna elnevezésű programot letöltők a romák lelövéséért szerezhettek pontokat. A névadó Maticna utca a csehországi Ústi nad Lábem városában azért került tavaly a nemzetközi figyelem középpontjába, mert az önkormányzat fallal kerítette el a romák lakta épületeket, melyet később a nemzetközi nyomásnak köszönhetően le kellett bontatnia. Az internetes játék ügyében akkoriban nyomozott a cseh hatóság, azonban eredmény nem született. Ugyancsak Csehországban terjedt el szintén öt évvel ezelőtt egy olyan sms üzenet, amelyben minden egyes megölt romáért ötven perces ingyenes beszélgetést kínáltak. Az elkövető itt is ismeretlen maradt.