HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

"Farkast kiáltottak ott, ahol nincs"

betűméret csökkentése betűméret növelése
2005 Május 25    Forrás: Joó István-Magyar Nemzet


Ez a cikk archív

Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke, Náday Gyula, a Magyarországi Cigányok Demokratikus Szövetsége elnöke, illetve Szűcs Gyula, a Demokratikus Roma Szervezet vezetője azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy bár vétlenek a "rasszistázásban", készek megkövetni a magyar közvéleményt.

Hirdetmény

Az ország közvéleményét ma elsőrendűen foglalkoztató ügy május 8-án kezdődött, amikor egy budapesti buszon életveszélyesen megsebesítették a magát romának valló Patai Józsefet.

Még mielőtt elkapták volna Gy. Mihályt, a magát szintén roma származásúnak valló elkövetőt, május 15-én, Moszkva téri demonstrációjukon balliberális közéleti személyiségek - többek között Tamás Gáspár Miklós filozófus -, valamint a kormánykoalícióhoz húzó, illetve kormánypoltikus cigány személyiségek - köztük Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, egyúttal Gyurcsány Ferenc miniszterelnök romaügyi tanácsadója, továbbá Teleki László esélyegyenlőségi politikai álamtitkár és Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke - rasszizmussal magyarázták a történteteket, illetve fasizmusveszély rémét idézték fel.

Miután az elkövető kiléte és identitása ismertté vált, egyedül Tamás Gáspár Miklós gyakorolt önkritikát. Nem kért bocsánatot Gyurcsány Ferenc sem, aki a demonstrációt követően a parlamentben nyilvánult meg az említettekhez hasonló szellemben és hangnemben.

A Magyar Nemzet kereste Teleki Lászlót; titkársága szerda folyamán ígért választ az államtitkártól. Kolompár Orbán OCÖ-elnök azzal mentette ki magát a nyilatkozat alól, hogy több napos elfoglaltságából kedden érkezett haza, még nem volt ideje tájékozódni az ügy fejleményeiről.

Közben viszont Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke, Náday Gyula, a Magyarországi Cigányok Demokratikus Szövetsége elnöke, illetve Szűcs Gyula, a Demokratikus Roma Szervezet vezetője azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy bár vétlenek a "rasszistázásban", készek megkövetni a magyar közvéleményt.

Ám ugyanezt várják el Horváth Aladártól, aki szerintük felelőtlen nyilatkozatokat tesz a sajtóban, ezáltal a közvéleményben ellentmondásos érzéseket ébreszt, talán politikai haszonszerzési céllal. A három cigány szervezeti vezető meggyőződése, hogy Horváth Aladár nyilatkozataival többet árt a cigány társadalomnak, mint használ. Arra kérik az MNO-nak adott nyilatkozatukban, hogy ettől fogva visszafogott hangot üssön meg, sőt kérjen bocsánatot a közvéleménytől, mely bocsánatkéréshez csatlakozzék Gyurcsány Ferenc és Teleki László is.

- Hiszen - így Makai, Náday és Szűcs - farkast kiáltottak ott, ahol nincs!

Csík Tamás, a Centrum Párt országos cigányügyi referense az Mnak azt mondta el, bebizonyosodott, hogy elhamarkodott dolog volt civil szervezeteknek embereket utcára vinni rasszizmus-ellenes felhanggal. Csík emlékeztett arra, egy korábbi Rádió C-adásban, még az antirasszista demonstráció előtt bírálta azokat a cigány szervezeteket, melyek egymással közismerten haragban állnak, de a tüntetés idejére békét színlelnek, hogy "népszerűségi pecsenyéjüket" sütögethessék.

A Centrum Párt képviselője azt is megemlítette, hogy a HVG-ben az elhíresült demonstrációról olyan fénykép jelent meg, ahol betűhíven idézve a "RASSZMUS" ellen tüntetett a Cigány Szervezetek Országos Szövetsége. Ez a szervezet uralja ma - Csík meglátása szerint - az MSZP országos cigánytagozatának vezetését.

- A táblakészítők helyesírási készségét látva képzelhetni, milyen minőségű romapolitikai tanácsokkal látják el ma Teleki László államtitkárt - vélte Csík Tamás.

- Felelős országgyűlési képviselőként, úgy érzem, nem tisztem nyilatkozni a megszúrt fiú ügyében mindaddig, amíg az ügyet a rendőrség le nem zárja - mondta érdeklődésünkre Varga József fideszes honatya, a Magyarországi Cigányokáért Közalapítvány elnöke. Annyit mondott csak újságunknak, hogy akik idő előtt rasszizmust kiáltottak, mielőbb ismerjék be tévedésüket, és ha tényleg komolyan gondolják az előítélet elleni harcot, tegyenek végre valamit érdemben a cigányság társadalmi felemelkedéséért.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt