HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Gergényi: a kardkérdést nem kell túldimenzionálni

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Mortimer
2005 Május 22    Forrás: ma.hu


Ez a cikk archív

A hagyományőrzők túlnyomó többsége békés ember, a kardkérdést nem kell túldimenzionálni - mondta Gergényi Péter, Budapest rendőrfőkapitánya egy vasárnap reggeli televíziós műsorban. "Ezt nem kell feldimenzionálni" - jelentette ki a főkapitány a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában arra, a roma fiú elleni támadáshoz kapcsolódó kérdésre, hogy "ki menti meg a polgárokat a kardoktól?"

Hirdetmény

Hozzátette: "ezek a hagyományőrző fiúk, lányok békés emberek", "nagyon-nagyon tisztességes emberek, 99,99 százalékuk".

Két hete Budapesten a 21-es buszon, a Moszkva tér közelében lévő megállóban egy hatfős, katonai jellegű ruhát viselő társaság egyik tagja karddal átszúrt egy 15 éves roma fiút. A rendőrség péntekre virradóra elfogta a bűncselekményt elkövető, 17 éves, törökbálinti - magát romának valló - szakközépiskolás fiút, aki egy be nem jegyzett hagyományőrző társaság tagjaként társaival éppen harcművészetet gyakorolni igyekezett a Normafához.

A főkapitány a vasárnap reggeli műsorban azt mondta: azzal, hogy a BRFK elfogta a tettest, gyakorlatilag pontot tett az ügy végére. A továbbiak az ügyészségre és bíróságra tartoznak. Arra az újságírói megjegyzésre, hogy bírálták a rendőrséget az ügy felderítésének lassúsága miatt, a főkapitány úgy fogalmazott: "ez a legnehezebben nyomozható ügyek egyike volt".

Magyarázatként hozzáfűzte, hogy az elkövető és a sértett között semmiféle kapcsolat nem volt, tehát csak akkor, a buszon találkoztak. "És ezt a legnehezebb felderíteni, akkor sem csodálkoztam volna, ha fél évig tart a nyomozás" - mondta. A főkapitány megemlítette, hogy azért is volt nehéz a nyomozás, mert bár sokan tartózkodtak az autóbuszon, nagyon kevesen nézték, mi történik, és az elkövetők nem regisztrált csoporthoz tartoztak.

A BRFK-nak egy feladata volt: elfogni a tettest. Kizárólag a munkájukkal foglalkoztak, nem befolyásolta őket "a nagy sajtónyomás" - fűzte hozzá.

Az újságíró kérdésére, hogyha láncos buzogánnyal sétálna a Margit körúton, és szembe jönne vele egy rendőr, mi történne, a főkapitány azt mondta: a rendőr felszólítaná, hogy hagyja abba a cselekményét. Mint mondta, megfelelő körülmények között lehet a hagyományokat őrizni. Hozzátette: a fiú a kardot a bűncselekménykor "vitte a gyakorlásra, tokban, normális körülmények között és az más, hogy kialakult egy szóváltás, és sajnos ez lett a vége".

Tőrrel, karddal erőszakos cselekményt elkövetni természetesen nem lehet, azt a törvény "abszolút" bünteti - mondta Gergényi Péter.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt