2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Gergényi: a kardkérdést nem kell túldimenzionálni
2005. 05. 22. 00:00

A főkapitány a vasárnap reggeli műsorban azt mondta: azzal, hogy a BRFK elfogta a tettest, gyakorlatilag pontot tett az ügy végére.

Hozzátette: "ezek a hagyományőrző fiúk, lányok békés emberek", "nagyon-nagyon tisztességes emberek, 99,99 százalékuk".

Két hete Budapesten a 21-es buszon, a Moszkva tér közelében lévő megállóban egy hatfős, katonai jellegű ruhát viselő társaság egyik tagja karddal átszúrt egy 15 éves roma fiút. A rendőrség péntekre virradóra elfogta a bűncselekményt elkövető, 17 éves, törökbálinti - magát romának valló - szakközépiskolás fiút, aki egy be nem jegyzett hagyományőrző társaság tagjaként társaival éppen harcművészetet gyakorolni igyekezett a Normafához.

A főkapitány a vasárnap reggeli műsorban azt mondta: azzal, hogy a BRFK elfogta a tettest, gyakorlatilag pontot tett az ügy végére. A továbbiak az ügyészségre és bíróságra tartoznak. Arra az újságírói megjegyzésre, hogy bírálták a rendőrséget az ügy felderítésének lassúsága miatt, a főkapitány úgy fogalmazott: "ez a legnehezebben nyomozható ügyek egyike volt".

Magyarázatként hozzáfűzte, hogy az elkövető és a sértett között semmiféle kapcsolat nem volt, tehát csak akkor, a buszon találkoztak. "És ezt a legnehezebb felderíteni, akkor sem csodálkoztam volna, ha fél évig tart a nyomozás" - mondta. A főkapitány megemlítette, hogy azért is volt nehéz a nyomozás, mert bár sokan tartózkodtak az autóbuszon, nagyon kevesen nézték, mi történik, és az elkövetők nem regisztrált csoporthoz tartoztak.

A BRFK-nak egy feladata volt: elfogni a tettest. Kizárólag a munkájukkal foglalkoztak, nem befolyásolta őket "a nagy sajtónyomás" - fűzte hozzá.

Az újságíró kérdésére, hogyha láncos buzogánnyal sétálna a Margit körúton, és szembe jönne vele egy rendőr, mi történne, a főkapitány azt mondta: a rendőr felszólítaná, hogy hagyja abba a cselekményét. Mint mondta, megfelelő körülmények között lehet a hagyományokat őrizni. Hozzátette: a fiú a kardot a bűncselekménykor "vitte a gyakorlásra, tokban, normális körülmények között és az más, hogy kialakult egy szóváltás, és sajnos ez lett a vége".

Tőrrel, karddal erőszakos cselekményt elkövetni természetesen nem lehet, azt a törvény "abszolút" bünteti - mondta Gergényi Péter.