2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Batiz András álláspontja a roma fiú elleni támadásról
2005. 05. 20. 00:00

Gyurcsány Ferenc nem mondta, hogy fajgyűlöletből fakadó bűncselekmény történt, amikor egy 15 éves roma fiút a közelmúltban karddal szúrtak le a 21-es buszon a fővárosban.

Gyurcsány Ferenc nem mondta, hogy fajgyűlöletből fakadó bűncselekmény történt, amikor egy 15 éves roma fiút a közelmúltban karddal szúrtak le a 21-es buszon a fővárosban. Erről a kormányszóvivő pénteki budapesti sajtótájékoztatón beszélt. A Fidesz-frakció szóvivője szerint Gyurcsány Ferencnek bocsánatot kellene kérnie szavaiért.

A rendőrség pénteken jelentette be, hogy a 15 éves roma fiút egy 17 éves, magát romának valló fiú szúrta le. A kormányszóvivő a miniszterelnök parlamenti felszólalását idézte az újságíróknak. Gyurcsány Ferenc azt mondta: "Nem jó az, ha akkor is minősítünk, amikor ennek nincs még itt az ideje. De nem lehet nem észrevenni, hogy ha egy roma fiút ér támadás, akkor erre az a reakció, hogy bizony itt a fajgyűlölet által mozgatott bűncselekményről van szó, és ez önmagában figyelmeztető jel".

Tehát a miniszterelnök "arról beszélt, hogy ha történik egy ilyen támadás, akkor sokaknak egyből az ugrik be, hogy az elképzelhető, hogy ilyen szándékokból fakad, és ez önmagában figyelmeztető jel" - értelmezte a kormányfő szavait Batiz András.

Kifejtette: függetlenül attól, hogy a rendőrség most milyen stádiumában tart a nyomozásnak, és milyen indítékkal történt a támadás, egyértelmű, hogy senki sem akar olyan országban élni, ahol ilyen brutális bűncselekmény történhet, legyen az áldozat roma vagy nem roma, mint ahogy az is, hogy az unióban gyakran éri hátrányos megkülönböztetés a romákat az élet több területén.

Batiz András azt mondta, a támadással kapcsolatban tartott vasárnapi demonstráció kellő apropó volt arra, hogy a sokszor már fel sem tűnő hétköznapi megkülönböztetés és az erőszak ellen felemeljék szavukat az emberek. Teleki László, az esélyegyenlőségi tárca cigányügyi politikai államtitkára a sajtótájékoztatón kiemelte: úgy gondolja, a miniszterelnök mindent megtett ebben az ügyben, amit egy európai ember és egy kormányfő megtehetett.

Halász János, a Fidesz képviselőcsoportjának szóvivője az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: "Gyurcsány Ferencnek ma bocsánatot kellett volna kérnie, ehelyett a kormányszóvője kezdett szánalmas magyarázkodásba". A szóvivő szerint kiderült, hogy a miniszterelnök számára "semmi sem tabu, ha kicsinyes politikai haszonvágyból a napi politikai csatározások szintjére emelhet egy oda nem tartozó ügyet". Sajnos Magyarországon is vannak rasszista jelenségek, amelyek ellen küzdeni kell, de nem úgy, ahogyan Gyurcsány Ferenc teszi - tette hozzá.