HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Elküldik a roma gyerekeket az iskolából

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Sződ, Csörög
2005 Május 18    Forrás: Lakatos Elza-Roma Sajtóközpont


Ez a cikk archív

A sződi nem roma szülők azt akarják, hogy távolítsák el a helyi iskolából az oda járó csörögi roma gyerekeket, ezért aláírást is gyűjtenek - állítják a csörögi romák. Sződ polgármestere ezt tagadja, ám a váci önkormányzat már tárgyalt a roma gyerekek átvételéről. Harminc gyerek sorsa viszont így is bizonytalan.

Hirdetmény

Mint arról a Roma Sajtóközpont korábban beszámolt: a sződi önkormányzat a helyi iskola egyik épületének rossz állagára és a nehézkes közlekedésre hivatkozva Vácra irányítaná a településre járó csörögi roma gyerekeket.

A sződi általános iskola tanulóinak majdnem a harminc százaléka roma: a kétszáznegyvenkét tanulóból kilencvenen. Utóbbiak a négy kilométerre lévő Csörögről buszoznak naponta az iskolába.

A Csörögi Cigány Kisebbségi Önkormányzat. elnöke azt mondja: sem őket, sem a roma szülőket nem tájékoztatta a helyi önkormányzat a tervről. Rostás Iván azt állítja: a sződi szülők által szervezett aláírásgyűjtési akció folyományaként született meg a döntés a roma gyermekek "áttelepítéséről", nem az iskola rossz állagú épülete, vagy a nehézkes közlekedés miatt. Rostás úgy tudja: a sződi szülők azt kérték az önkormányzattól, hogy távolítsa el a roma gyermekeket az iskolából. Rostás hozzátette: sok sződi szülő a romák miatt elviszi gyerekét az iskolából. A CKÖ elnökének beszámolója szerint a csörögi roma gyerekek átirányításáról egy iskolai értekezleten döntött a falu, amelyre a roma szülőket nem hívták meg, ő azonban jelen volt.

A sződi polgármester, Hertel László tagadta, hogy aláírásgyűjtési akciót szerveztek volna a községben a roma nebulók ellen. Állítása szerint az iskolai értekezleten sem a gyerekek eltávolításáról beszéltek, hanem arról egyeztettek: hogyan tudják összehangolni az iskolai rendet a csörögi buszjáratok indulásával. "Nem akarjuk kipaterolni a roma gyermekeket az iskolából"- tette hozzá a polgármester.

Ugyanakkor a Váci Önkormányzat Közművelési, és Oktatási Osztálya már tárgyalt a csörögi gyerekek átvételéről, döntés azonban még nem született. Bódisné Elek Ilona osztályvezető a Roma Sajtóközponttal azt közölte: várhatóan két hónap múlva várható lépés az ügyben. Hozzátette: körülbelül hatvan gyermek kerülhet át Vác általános iskoláiba, ugyanis a 7-8. osztályos tanulók iskolaváltoztatása már nem lenne célszerű, a leendő első osztályosok lehetséges váci beíratásával pedig már elkéstek a szülők. Hogy a maradék harminc gyereknek mi lesz a sorsa, egyelőre nem tudni.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt