2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Elküldik a roma gyerekeket az iskolából
2005. 05. 18. 00:00

A sződi nem roma szülők azt akarják, hogy távolítsák el a helyi iskolából az oda járó csörögi roma gyerekeket, ezért aláírást is gyűjtenek - állítják a csörögi romák.

Mint arról a Roma Sajtóközpont korábban beszámolt: a sződi önkormányzat a helyi iskola egyik épületének rossz állagára és a nehézkes közlekedésre hivatkozva Vácra irányítaná a településre járó csörögi roma gyerekeket.

A sződi általános iskola tanulóinak majdnem a harminc százaléka roma: a kétszáznegyvenkét tanulóból kilencvenen. Utóbbiak a négy kilométerre lévő Csörögről buszoznak naponta az iskolába.

A Csörögi Cigány Kisebbségi Önkormányzat. elnöke azt mondja: sem őket, sem a roma szülőket nem tájékoztatta a helyi önkormányzat a tervről. Rostás Iván azt állítja: a sződi szülők által szervezett aláírásgyűjtési akció folyományaként született meg a döntés a roma gyermekek "áttelepítéséről", nem az iskola rossz állagú épülete, vagy a nehézkes közlekedés miatt. Rostás úgy tudja: a sződi szülők azt kérték az önkormányzattól, hogy távolítsa el a roma gyermekeket az iskolából. Rostás hozzátette: sok sződi szülő a romák miatt elviszi gyerekét az iskolából. A CKÖ elnökének beszámolója szerint a csörögi roma gyerekek átirányításáról egy iskolai értekezleten döntött a falu, amelyre a roma szülőket nem hívták meg, ő azonban jelen volt.

A sződi polgármester, Hertel László tagadta, hogy aláírásgyűjtési akciót szerveztek volna a községben a roma nebulók ellen. Állítása szerint az iskolai értekezleten sem a gyerekek eltávolításáról beszéltek, hanem arról egyeztettek: hogyan tudják összehangolni az iskolai rendet a csörögi buszjáratok indulásával. "Nem akarjuk kipaterolni a roma gyermekeket az iskolából"- tette hozzá a polgármester.

Ugyanakkor a Váci Önkormányzat Közművelési, és Oktatási Osztálya már tárgyalt a csörögi gyerekek átvételéről, döntés azonban még nem született. Bódisné Elek Ilona osztályvezető a Roma Sajtóközponttal azt közölte: várhatóan két hónap múlva várható lépés az ügyben. Hozzátette: körülbelül hatvan gyermek kerülhet át Vác általános iskoláiba, ugyanis a 7-8. osztályos tanulók iskolaváltoztatása már nem lenne célszerű, a leendő első osztályosok lehetséges váci beíratásával pedig már elkéstek a szülők. Hogy a maradék harminc gyereknek mi lesz a sorsa, egyelőre nem tudni.