2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Gyurcsány: fajgyűlöletből ered a roma fiú elleni támadás
2005. 05. 17. 00:00

A kormányfő napirend előtti felszólalásában a május 8-án Budapesten, a 21-es buszon megtámadott, cigány származású fiú esete kapcsán beszélt erről.

A kormányfő napirend előtti felszólalásában a május 8-án Budapesten, a 21-es buszon megtámadott, cigány származású fiú esete kapcsán beszélt erről.

Hangsúlyozta: el lehet követni azt a hibát, hogy "farkast kiáltunk, amikor nincs", hiszen "nem jó az, hogyha akkor is kemény és talán túlságosan is egyértelmű szavakat használunk, amikor még annak nincs ott az ideje, és minősítünk". Ugyanakkor úgy értékelte: nem lehet nem észrevenni ebben az ügyben, hogy fajgyűlölet által mozgatott bűncselekményről van szó, ami aggodalomra ad okot.

"Nagyon sokaknak az az erős meggyőződése, hogy a bűncselekmény mögött ott van a hétköznapi előítéletekből táplálkozó és arra épülő rasszizmus, ott van a fasiszta eszmék újjáéledésének a lehetősége" - fogalmazott a miniszterelnök.

Mint mondta, az eset személyes tragédia, de egyben hangos kiáltás is, hogy "valami nincs rendben". Hangsúlyozta: a demokratikus köztársaság a polgárok egyenlőségének eszményére épül, és arra a közös kötelezettségre, hogy ezt az eszményt meg kell védeni. Ugyanakkor újra és újra vannak olyan csoportok, amelyek okot adnak arra, hogy azt feltételezzük, a demokratikus közmegegyezés sérülékeny, kikezdhető - tette hozzá.