HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Örkény: rendőri akció és dulakodás

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  rendőr, örkény
2005 Május 09    Forrás: Lakatos Elza-Roma Sajtóközpont


Ez a cikk archív

A rendőrség szerint egy körözés alatt álló férfit kerestek a rendőrök tegnap este Örkényben egy roma családi ünnepségen - az akciónak dulakodás lett a vége. A romák szerint ok nélkül támadtak rájuk a rendőrök viperával, gázsprayvel, gumibottal, és okoztak sérüléseket négy embernek.

Hirdetmény

A dabasi rendőrkapitány szerint az intézkedés szabályszerű volt. Négy romát előzetes letartóztatásba helyeztek: csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak, és csoportosan elkövetett garázdaság bűntettének alapos gyanúja miatt indít ellenük eljárást a Pest Megyei Főügyészség Nyomozóhivata. A romák eddig nem tettek feljelentést a rendőrök ellen.

Tegnap este hét óra tájban két járőr zavarta meg az örkényi Rudas László utcában egy roma család összejövetelét. A születésnapját ünneplő Almási Zoltán elmondása szerint az egyik rendőr a házba rontván csapkodni kezdett a gumibottal, ekkor az egyik asszony a hűtőszekrénynek esett. Ezután a családtagok felszólították a járőröket, hogy igazolják magukat, ám ők erre nem voltak hajlandóak. Végül a vendégek és a járőrök az utcára vonultak, ahol csatlakozott hozzájuk két másik, addig az utcán várakozó járőr is. Ekkor négy, öt lövés dördült el a levegőben - emlékezett Almási, aki szerint nemsokára megérkezett a rendőri erősítés is: tizenöt-húsz járőr vonult ki a helyszínre. Almási szerint a családtagok egymást lefogva próbálták megakadályozni, hogy a rendőrökre támadjon egy-egy feldühödött rokon. Egy roma férfit gázspray-vel fújtak le a rendőrök, egy másik, idős, rákbeteg férfit pedig többször ütöttek fejen viperával, és amikor a fia a védelmére kelt, gumibottal ütlegelni kezdték. Ekkor a romák mentőt hívtak a sérültekhez. Almási úgy nyilatkozott az Roma Sajtóközpontnak: este tíz óra körül megjelent náluk az örkényi rendőrkapitány. Ekkor tudta meg a család, hogy egy körözött személyt kerestek náluk a rendőrök. Almási cáfolta a rendőrség azon állítását, hogy hozzájuk szaladt be a körözött férfi.

Farkas László, a Dabasi Rendőrkapitányság vezetője úgy nyilatkozott: hogy tegnap este négy személyt vettek őrizetbe, akik közül ketten sérültek meg a dulakodás során. Elsőként orvosi vizsgálatra vitték őket, a látlelet szerint mindketten könnyű sérüléséket szenvedtek. Ezután a Ceglédi Rendőrkapitányság fogdájába szállították az őrizeteseket. Farkas elmondta: öt figyelmeztető lövés dördült el tegnap este, gázspayt, illetve gumibotot használtak a kollégái, az intézkedés jogszerű, szakszerű volt. A négy gyanúsított ellen csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak, és csoportosan elkövetett garázdaság bűntettének alapos gyanúja miatt indít eljárást a Pest Megyei Főügyészség Nyomozóhivata. Négy rendőr is megsérült tegnap este, az orvosi látleletek szerint könnyű sérüléseket szenvedtek mindannyian. Farkas szerint tegnap fokozott volt a rendőri jelenlét a Rudas László utcában, ma már nem az. A rendőrkapitányság időközben felvette a kapcsolatot az Örkényi Cigány Kisebbségi Önkormányzattal.

Eddig egy roma sem tett feljelentést az intézkedő rendőrök ellen. Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) elnöke ma a helyszínre utazott.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt