2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Betiltott szkinhedfarsang
2005. 04. 21. 00:00

Lehet, hogy jobban járt volna a galgamácsai önkormányzat, ha néhány órára megtűri művelődési házában a bőrfejűeket.

Jogsértést követett el a Galgamácsai Polgármesteri Hivatal, amikor szerződést bontott egy a Vér és Becsület Kulturális Egyesület nevű szélsőjobboldali szervezethez köthető alapítvánnyal annak politikai nézetei miatt - határozott jogerősen az Egyenlő Bánásmód Hatóság. A február óta működő állami diszkriminációellenes szervnek ez az első olyan jogerős ítélete, amely sajtónyilvánosságot kap.

Domokos Endre János a Szabad Szellem Alapítvány kuratóriumának elnökeként fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz. Az alapítvány - farsangnak bejelentve - egy koncertet szervezett volna február 12-re. A szervezet egyik embere felkereste a galgamácsai önkormányzat vezetőjét, és szerződést kötött vele a kultúrház bérbevételéről.

Pesti Klára polgármester azonban időközben kiderítette, hogy az alapítvány főkurátora azonos a szélsőséges nézeteiről ismert és a bíróságon első fokon feloszlatott Vér és Becsület Kulturális Egyesület szóvivőjével. Tartva attól, hogy a községben rendzavarás lesz, egy nappal a koncert előtt táviratban felmondta a szerződést.

Domokos lapunknak azt mondta, egy nap alatt nem tudtak új termet szerezni, ezért a rendezvény elmaradt. Az alapítvány kára számításaik szerint 478 ezer forint volt. Most nem vagyoni kár címén további félmilliót követelnek a szerződésbontó polgármestertől. Bírósági keresetüket másfél hónapja nyújtották be, most csatolják hozzá az Egyenlő Bánásmód Hatóságának határozatát is.

Domokos nem titkolta, hogy a koncerten olyan zenekarok - például a Titkolt Ellenállás - léptek volna fel, amelyek a Vér és Becsület rendezvényein is játszani szoktak, s vélhetően a közönségben is "akadtak volna szkinhedek". Farkas Márton, az Egyenlő Bánásmód Hatóság vezető tanácsosa hangsúlyozta: a polgármester az eljárásban nem tudta bizonyítani, hogy a község nyugalmát megzavarták volna a koncertre érkező fiatalok, márpedig erre hivatkozva bontott szerződést.

A hatósági tárgyaláson tanúként részt vett Soós Gábor, Sződliget polgármestere is. A településen rendezték meg 2002-ben a hírhedtté vált Fehér karácsony elnevezésű szkinhedkoncertet. Soós a tárgyaláson a jegyzőkönyvek szerint azt mondta: atrocitás vagy verekedés akkor valóban nem volt, de a községnek politikai és erkölcsi kárt okozott a rendezvény. Kérdésünkre Farkas elmondta, ha a polgármester előre tájékozódott volna az üzleti partneréről, s még ekkor - akár indoklás nélkül - nem kötötte volna meg a szerződést, nem sértett volna jogszabályt. Utólag azonban tilos egyoldalúan szerződést bontani a másik fél politikai nézeteire hivatkozva.

Kolláth György alkotmányjogász lapunknak azt mondta, egy szerződés egyoldalú felbontása mindenképp jogszerűtlen, a politikai motiváció ebből a szempontból közömbös. Ha azonban bebizonyosodik, hogy a polgármestert megtévesztette az alapítvány, akkor a szerződés érvénytelen.

A polgármester lapunktól értesült az Egyenlő Bánásmód Hatóság elmarasztalásáról s arról is, hogy az alapítvány polgári pert indított ellene.

Pesti Klára először nyilatkozott is lapunknak, s elmondta, miért bontott szerződést a szervezettel. Ez után néhány órával viszont faxon visszavonta hozzájárulását a nyilatkozat közléséhez.