2024 May 08., Wednesday/Mihály napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Csehország: hetven sterilizált nő jelentkezett
2005. 04. 09. 00:00

A csehországi emberi jogi ombudsman két hónap belül részletes jelentést készít a roma nők kényszer-sterilizációjáról. A jelentés értékeli majd az eddig beadott hetven panaszt.

Csehországban tavaly robban ki a sterilizációs botrány, miután az Európai Roma Jogok Központjának (ERRC) nyilvánosságra hozott felmérése szerint több tucatnyi roma nőt tettek megkérdezésük nélkül meddővé. A jogvédő szervetek nyomására a cseh ombudsman és az Egészségügyi Minisztérium máig tartó vizsgálatot indított az ügyben.

Otakar Motejl, az ombudsmani hivatal vezetője most arról tájékoztatott: irodájuk két hónapon belül részletes jelentést készít, amelyben értékelni fogja az eddig beadott hetven panaszt. Hozzátette: jelenleg az Egészségügyi Minisztérium bizottságának vizsgálati eredményeire várnak.

Az ombudsman emellett felszólította az állami szerveket: tegyék meg a szükséges intézkedéseket a kényszer-sterilizációk megakadályozásáért.

Csehországban kényszer-sterilizációs ügyben idén februárban egy huszonkét éves kétgyermekes roma asszony indított elsőként pert egy magánkórházzal szemben, amiért ott állítása szerint tudta nélkül terméketlenné tették.

A nő ügyvédje most elmondta: "hatszámjegyű" összeg megítélését kérik az ostravai kerületi bíróságtól. Az asszonyt képviselő ügyvédi irodától eddig további hatvan sterilizált roma asszony kért jogi segítséget.