HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Állandó kiállítóhely nyílik roma művészeknek

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  OCÖ
2005 április 04    Forrás: Népszava


Ez a cikk archív

Árprilis 8-án az Országos Cigány Önkormányzat(OCÖ) budapesti székházában kiállítási galéria nyílik - értesült lapunk Kolompár Orbántól az OCÖ elnökétől. Az elnök elmondta négy-öt roma művész képeinek kiállításával nyílik a mintegy 400 négyzetméteres kiállító tér. Terveik között szerepel, hogy a Dohány utcai székházban roma kulturális központot hozzanak létre.

Hirdetmény

A muzeológusok, néprajzkutatók évtizedek óta szeretnék elérni, hogy létrejöjjön egy országos cigány múzeum. A kezdményezés élére állt nemrégiben az Országos Cigány Önkormányzat. Kolompár Orbán ősszel azt nyilatkozta lapunknak, hogy az önkormányzat Dohány utcai székházának rekonstrukciójához kapcsolódva létre kívánnak hozni egy roma kulturális központot, mely romológiai könyvtárat, képzőművészeti gyűjteményt is magában foglalna. A könyvtár és képzőművészeti gyűjtemény magját a Magyar Művelődési Intézetben(MMI)található anyag képezné.

Borbáth Erika, az MMI főigazgatója azonban lapunknak hangsúlyozta, csak megfelelő szakmai garanciák ellenében látná szívesen, ha az intézet anyaga átkerülne az OCÖ kezelésébe. Úgy tudjuk a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma számára a Magyar Művelődési Intézet elkészített egy munkaanyagot, mely szerint a gyűjtemény szakmai szempontból az MMI-ben van a legjobb helyen. Hozzáfűzte egy gyűjtemény kezelésére, gyarapítására nem elegendő az a 15-20 millió forint, mely az OCÖ rendelkezésére áll.

Kolompár Orbán hagsúlyozta, nem várnak arra míg a minisztérium dönt a kérdésről, hanem kiállítási galériaként megnyitják a mintegy 400 méteres új galériát. A roma kulturális központ szigorú kritériumok alapján fog működni, kidolgozzák szakmai programját, vezetésére pedig pályázatot írnak ki. Az intézet létrehozását a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivataltól várt 50-60 millió forintnyi támogatásból valósítanák meg.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt