2024 April 16., Tuesday/Csongor napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Állandó kiállítóhely nyílik roma művészeknek
2005. 04. 04. 00:00

Árprilis 8-án az Országos Cigány Önkormányzat(OCÖ) budapesti székházában kiállítási galéria nyílik - értesült lapunk Kolompár Orbántól az OCÖ elnökétől.

A muzeológusok, néprajzkutatók évtizedek óta szeretnék elérni, hogy létrejöjjön egy országos cigány múzeum. A kezdményezés élére állt nemrégiben az Országos Cigány Önkormányzat. Kolompár Orbán ősszel azt nyilatkozta lapunknak, hogy az önkormányzat Dohány utcai székházának rekonstrukciójához kapcsolódva létre kívánnak hozni egy roma kulturális központot, mely romológiai könyvtárat, képzőművészeti gyűjteményt is magában foglalna. A könyvtár és képzőművészeti gyűjtemény magját a Magyar Művelődési Intézetben(MMI)található anyag képezné.

Borbáth Erika, az MMI főigazgatója azonban lapunknak hangsúlyozta, csak megfelelő szakmai garanciák ellenében látná szívesen, ha az intézet anyaga átkerülne az OCÖ kezelésébe. Úgy tudjuk a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma számára a Magyar Művelődési Intézet elkészített egy munkaanyagot, mely szerint a gyűjtemény szakmai szempontból az MMI-ben van a legjobb helyen. Hozzáfűzte egy gyűjtemény kezelésére, gyarapítására nem elegendő az a 15-20 millió forint, mely az OCÖ rendelkezésére áll.

Kolompár Orbán hagsúlyozta, nem várnak arra míg a minisztérium dönt a kérdésről, hanem kiállítási galériaként megnyitják a mintegy 400 méteres új galériát. A roma kulturális központ szigorú kritériumok alapján fog működni, kidolgozzák szakmai programját, vezetésére pedig pályázatot írnak ki. Az intézet létrehozását a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivataltól várt 50-60 millió forintnyi támogatásból valósítanák meg.