HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Vitatott kilakoltatás a Józsefvárosban

betűméret csökkentése betűméret növelése
2005 Március 11    Forrás: RSK


Ez a cikk archív

A Fővárosi Közigazgatási Hivatal szerint a nyolcadik kerületi jegyzőnek nem volt joga kilakoltatni azt a Dobozi utcai négygyermekes roma családot, amelyet épp a szociális városrehabilitációt beharangozó konferencia napján tettek utcára. A hivatal leirata szerint ugyanis a hetedik kerületi jegyző lett volna illetékes. A kilakoltatást elrendelő jegyző azt mondja: eddig még nem vitatták a hatáskörét ilyen ügyekben. A Józsefvárosban jelenleg több család is kapott kilakoltatási felszólítást.

Hirdetmény

A Fővárosi Közigazgatási Hivatal szerint a nyolcadik kerületi jegyző nem lakoltathatta volna ki azt a négygyermekes roma családot, amelyet még február közepén tettek utcára. Mint arról a Roma Sajtóközpont és több napilap is beszámolt: a Dobozi utca 41 szám alatt lakó Oláh családot épp aznap költöztették ki, amelyen a nyolcadik kerületi önkormányzat a szociális városrehabilitációs program indítását beharangozó konferenciát tartotta. A helyi jegyző a Fővárosi Közigazgatási Hivatal jogi állásfoglalását sem várta meg.

A Horváth Aladár vezette Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) tiltakozott az eljárás ellen, és a közigazgatási hivatalhoz fordult. A hivatal vezetője most megérkezett válaszlevelében arról tájékoztat: az államigazgatási eljárás általános szabályairól szóló törvény alapján a hivatal vezetője még 2000-ben úgy rendelkezett, hogy a nyolcadik kerületi, önkényesen elfoglalt lakások kiürítésében a hetedik kerületi jegyzőt jelölte ki eljáró hatóságként.

A nyolcadik kerületi jegyző a Roma Sajtóközpontnak úgy reagált: 2000-ben még nem volt a Józsefvárosban, és most próbálják beszerezni a közigazgatási hivatal leiratát, amelyet megvizsgálnak.

Rónayné dr. Vojnovics Rozália hozzátette: korábban is volt ilyen ügyük, és a bírósági eljárásokban soha sem vitatták a hatáskörét.

Az RPA egyébként azt is kétségbe vonta, hogy az Oláh család önkényes volt, mert a raktárként nyilvántartott lakását három éven át érvényes szerződéssel bérelte, amely az idén járt le. Így az RPA szerint a családot legfeljebb jogcím nélküli lakóknak lehetett volna nyilvánítani, és vonatkozott rájuk a március elejéig tartó kilakoltatási moratórium.

Közben a napokban az Alkotmánybíróság jogellenesnek nyilvánította a józsefvárosi önkormányzatnak azt a rendeletét is, amely kizárja az önkényeseket a szociális bérlakás pályázatokból. Így a legújabb pályázati kiírásból az önkormányzat kivette az erre vonatkozó passzust. Ugyanakkor a kerületben jelenleg még három család kapott felszólítást a kiköltözésre.

Az RPA a kerületi kilakoltatási intézkedések miatt beperelte az önkormányzatot a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt