2024 May 11., Saturday/Ferenc napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Száva Vince találkozása a Szent Szellemmel
2005. 03. 11. 00:00

Száva Vince, az MSZP cigány tagozatának ügyvezeto elnöke percre pontosan tudja, mikor érintette meg a Szent Szellem.

Születésem óta baloldali érzelmű vagyok - hangsúlyozta lapunknak nyilatkozva Száva Vince, az MSZP cigány tagozatának ügyvezető elnökévé választott, 45 éves roma politikus. Ennek ellenére csupán nem egészen egy hónapja döntötte el, hogy belép a szocialista pártba, és egyúttal megválik a Demokratikus Roma Párt alelnöki tisztségétől.

Száva Vincét azt követően választották meg ügyvezető elnöknek, hogy Csík Tamás, az MSZP cigány tagozatának addigi vezetője váratlanul a Centrum pártba, Szajkó Imre elnökhelyettes pedig az MDF-be távozott. Némi szépséghiba, hogy a tagozat működési szabályzata értelmében nem is létezik ügyvezető elnöki poszt, de Száva Vince ettől nem jön zavarba. "Ami nem tilos, azt szabad. Márpedig a szabályzatban nincs benne, hogy tilos valakit ügyvezető elnökké választani" - mondja. Megbízatása a közeljövőben esedékes tisztújításig szól, ahol - reméli - "igazi" elnöknek is megválasztják.

A Száva családnév nem cseng túl jól. Vagyon elleni és erőszakos bűncselekmények miatt Száva Vince közeli hozzátartozói közül többen is börtönbe kerültek. Kérdésünkre, hogy ez a körülmény nem gátolhatja-e politikai karrierjét, Száva Vince kijelentette: rokonsága több mint ezer emberből áll, mindenkiért nem vállalhat felelősséget. Tény, hogy tizenegy testvére közül három rács mögé került, de a börtönben mindhárman megtértek, beléptek a Hit Gyülekezetébe. Ma - állapította meg - példás családapák. A gyerekeket minden reggel óvodába viszik, amit korábban soha nem tettek.

Száva Vince gyerekkorától vallásos. Nem tartozik egyik felekezethez sem, de mindenhol jól érzi magát, ahol az "Úrról beszélnek". Közlése szerint tavaly karácsony táján isteni csoda történt vele: december 27-én este fél tizenegykor "nagyon messziről érkező" erő töltötte meg a testét. Az ágyában feküdt, és a lábujjaitól a feje búbjáig bizsergést érzett. Megérintette a Szent Szellem. Ez a földöntúli élmény - állítja - fordulópontot hozott az életében, hisz azóta eltűntek a kételyei, teljessé vált a hite.

A szocialista roma politikus eredetileg zenésznek tanult, ma már inkább üzletembernek tekinti magát. Két jól jövedelmező éjjel-nappali közértje van a fővárosban. Hangsúlyozta, hogy a bevétel egy részét jótékonykodásra fordítja: a napokban például a kalocsai női börtönben több alapítvánnyal közösen szervezett nőnapi ünnepséget.