2024 April 16., Tuesday/Csongor napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Letartóztatták az Európai Roma Fórum képviselőjét
2005. 03. 02. 00:00

Sztojka Katalint azzal gyanúsítják, hogy közreműködött az Osztrák Megbékélési Alapban történt visszaélésekben. A fórum képviselőjét 8,5 millió forintos károkozással gyanúsítják.

Õrizetbe vették a rendőrök, majd előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság a kalocsai Sztojka Katalint, az Európai Roma Fórum magyarországi képviselőjét.

Huszonhárom milliós visszaélés Bács-Kiskun megyében

Mint ismert, az Osztrák Megbékélési Alap kárpótlási lehetőséget hirdetett meg azoknak, akiket a II. világháború idején a mai Ausztria területére hurcoltak el kényszermunkára.

A nyomozók szerint az Osztrák Megbékélési Alaphoz benyújtott igénylésekhez csatolt okiratok között jó néhány valótlan tartalmú volt, így az alapnak Bács-Kiskun megyében 23 millió forintnyi kárt okoztak. Sztojka Katalint, az Európai Roma fórum képviselőjét 8,5 millió forintos károkozással gyanúsítják - értesült a HavariaPress.

A Bács-Kiskun megyében tavaly szeptemberben megkezdett nyomozás során korábban már letartóztattak egy 32 éves dunapataji nőt, aki 2002. és 2003. között a helyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke volt. További 23 személyt pedig gyanúsítottként hallgattak ki.

Parlamenti vizsgálóbizottság alakult az ügyben

Kilenc cigány önkormányzati vezető vagy képviselő érintett az Osztrák Megbékélési Alap kárára elkövetett csalásokban - jelentette ki a legfőbb ügyész az országgyűlés roma kárpótlási ügyeket vizsgáló ad hoc bizottsága előtt tavaly novemberben. Polt Péter szerint az ország tíz megyéjében és a fővárosban indult vizsgálat a II. világháborús roma üldözötteknek nyújtott kárpótlással kapcsolatos csalási ügyekben. A fokozott ügyészi felügyelet alatt folyó nyomozások jelenlegi állása alapján nem lehet megbecsülni a bűncselekmények számát.

A 2000 októberében megkötött osztrák-magyar államközi a bécsi székhelyű szervezet megállapodás alapján a kétezer zsidó származású egykori áldozatnak nyújtott kárpótlást. A Megbékélési Alap a romákkal együtt eddig 7200-7300 személynek fizetett ki a - háborús kényszermunka típusa szerint három különböző kategóriába sorolt - jóvátételi pénzt, az igénylők átlagosan 1 millió forint körüli összeget kaptak.

Ötször annyi "károsult" jelentkezett, mint várták

A legfőbb ügyész elmondta, hogy a bizalmi alapon zajló kárpótlási processzusban az első probléma akkor jelentkezett, amikor a történészi becslések szerint várható legfeljebb 2 ezer károsult helyett több mint 10 ezren adtak be igénylést. Polt Péter szerint az eddigi adatokból kiderül, tipikus elkövetési mód volt, hogy egymással érintkező, információkat egymásnak átadó csoportok idős, sok esetben nem is roma származású embereket kutattak fel, és felajánlották nekik a kárpótlás megszerzését.

Polt Péter elmondta, hogy az ország 10 megyéjében és a fővárosban indult összesen 13 nyomozás, vádemelési szakaszba pedig négy helyen, Veszprém, Vas és két esetben Zala megyében jutott az ügy.

Szombathelyen is befejeződött a nyomozás

A Szombathelyi Rendőrkapitányság vizsgálati osztálya 2003. szeptember 4-i feljelentés alapján indított eljárást közokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen. A feljelentő szerint többen visszaéltek adataival akkor, amikor beleegyezése nélkül bejelentették őt saját lakcímükre azért, hogy így juthassanak hozzá a neki járó segélyhez.

Szombathelyről és környékéről többen is benyújtották igényüket, amelyek egy része jogos volt, egy részük pedig nem. A vizsgálat során felmerült a csalás gyanúja is, mivel a tettesek egymásnak tanúskodva hamis adatokkal töltöttek ki nyomtatványokat, így próbáltva meg pénzhez jutni. A gyanúsítottak idős, gyakran egyedül élő romákat használtak ki, de előfordult, hogy hajléktalanoknak 8 és 40 ezer Ft közötti összegeket ígérve jutottak hozzá a gyakran több százezer forintnyi kárpótláshoz. A vizsgálat kiderítette, hogy a csalással gyanúsított négy nő több mint két millió forintnyi igénylésből 1,3 millió forint körüli összeghez jutott hozzá. A hatósági eljárások következtében a MAZSÖK felfüggesztette a kifizetéseket.

A szervezőt közokirat-hamisítással és jelentős értékre, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalással, három társát pedig társtettességgel gyanúsítja a rendőrség. A Szombathelyi Rendőrkapitányság vizsgálati osztálya vádemelési javaslattal megküldte az ügy iratait a városi ügyészségnek. A négy szombathelyi gyanúsított szabadlábon védekezhet.