2024 May 08., Wednesday/Mihály napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Milyen jelentős változást hoz a Roma Évtized?
2005. 02. 22. 00:00

A programok belső ellenőrzési mechanizmusokat is tartalmaznak, ezen felül évente egyszer kiértékeljük az elért eredményeket.

A szlovák kormány által januárban elfogadott nemzeti akcióterv ambiciózus célokat tartalmaz, de nem konkretizálja a felhasználható összegeket. Hogyan lehet úgy tervezni, hogy nem tudják, mire mennyit költhetnek?

A szlovákiai akcióterv egy politikai deklaráció a kormány részéről. Szerintem az Évtized abban segít, hogy ez alapján minden évben a költségvetés elfogadásakor kérhetek konkrét összeget a programok megvalósítására. Ugyanez vonatkozik az egyes minisztériumokra: azoknak a céloknak a megvalósítására, melyek a hatáskörükbe tartoznak, nekik kell biztosítaniuk az anyagiakat. A programba bekapcsolódott a Világbank és a Nyílt Társadalomért Intézet. Ez azt jelenti, hogy a szükséges támogatás egy részét ők biztosítják?

Ezek a nemzetközi intézmények a Roma Oktatási Alap működését támogatják. Ezen felül is támogatják a programot, de - szerintem érthető okokból - nem mondták meg előre, hogy mekkora összeggel. A támogatás mértéke az adott ország kormányának aktivitásától függ. A Világbank már anyagilag is támogatott egyes programokat.

Ellenőrzik időközben is a megvalósulás ütemét?

A programok belső ellenőrzési mechanizmusokat is tartalmaznak, ezen felül évente egyszer kiértékeljük az elért eredményeket.