2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Utak hátrányos helyzetűeknek
2005. 02. 16. 00:00

A programban részt vevő diákokat mentortanárok segítenék, akik ezért külön díjazást kapnának, valamint pluszjuttatást akkor, ha a diák bekerült a középiskolába, leérettségizett vagy szakmát szerzett.

Magyar Bálint szakminiszter lapunknak elmondta: negyedik elemként Út a tudományhoz néven a kiemelkedő teljesítményű tanulók tehetséggondozására is programot indítanak.

Információink szerint az új ösztöndíjrendszer kialakítására legalább egymilliárd forintot szán a kormány. A programban részt vevő diákokat mentortanárok segítenék, akik ezért külön díjazást kapnának, valamint pluszjuttatást akkor, ha a diák bekerült a középiskolába, leérettségizett vagy szakmát szerzett. A program várhatóan mintegy húszezer hátrányos helyzetű diákot és több mint négyezer tanárt érint.

Magyar Bálint elmondta azt is: tárcájának sikerült megállapodnia a Pénzügyminisztériummal a hallgatói és a képzési támogatásoknak a mindenkori minimálbérhez kötéséről. Így ha az új felsőoktatási törvényt elfogadja a parlament, a képzési normatíva, azaz az egyetemeknek és a főiskoláknak hallgatónként járó állami támogatás összege a legalsó kategóriában a mindenkori előző évi minimálbér négyszerese lesz. A minimálbérhez kötnék a hallgatói juttatásokat is. A hallgatói normatíva az előző évi minimálbér kétszerese lenne: vagyis 2006-tól a jelenlegi évi 91 ezer forintról 114 ezer forintra nőne. A kollégiumi támogatás jelenleg évi 80 ezer forint, ez 2006-tól szintén a minimálbér kétszeresére emelkedne.