2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Romának álcázott egyetemisták
2005. 02. 03. 00:00

A cigányok egy része igyekszik eltitkolni származását, mások viszont, némi pluszpénz reményében, romának adják ki magukat.

A Magyarországi Cigányokért Közalapítvány megkezdte az általános iskolába járó roma diákok ösztöndíjainak kifizetését, néhány héten belül a középiskolások és a felsőoktatási intézményekben tanulók is hozzájuthatnak a támogatáshoz - mondta lapunknak Teleki László, az esélyegyenlőségi tárca romaügyekért felelős államtitkára. Az ösztöndíjakat tavaly decemberben kellett volna átutalni, de a közalapítvány gyanús kérelmekre bukkant, és egy újabb ellenőrzés erejéig visszatartotta a pénzeket. A gyanú megalapozott volt: a rendőrség több tízmillió forintos csalás ügyében nyomoz.

Ösztöndíjra azok a roma diákok jogosultak, akik a közepesnél jobb tanulmányi eredményt érnek el, és az iskolalátogatási igazolás mellé a helyi vagy az országos cigány kisebbségi önkormányzat nyilatkozatát is csatolják. Az állam senkinek a származását sem firtathatja, de nyilvánvalóan arra is megoldást kell találni, hogy a romáknak szánt pénzek valóban hozzájuk kerüljenek. Ezt tanúsítja lényegében a kisebbségi önkormányzat nyilatkozata is.

Sok pénzről van szó. A jelentkezők magas száma miatt tavaly 300 millió forinttal emelték a keretet, így - Teleki László tájékoztatása szerint - a költségvetés egy évben 900 milliót fizet ki 27 ezer roma diáknak. Az iskolatípustól és a tanulmányi eredménytől függően az ösztöndíj havi háromezer és 12 ezer forint között mozog. A cigány közalapítvány kuratóriumának az tűnt fel, hogy a szegedi egyetemről több mint háromszáz kérelem futott be. Elég csekély a valószínűsége annak, hogy egyetlen felsőoktatási intézményben ilyen sok roma tanuljon. A kérelmek egy részét - a nyomozás jelenlegi állása szerint - Lakatos György, az OCÖ szakértője ellenőrzés nélkül írta alá, méghozzá egy férfi kérésére, aki Nagy Ferenc néven, a Szegedi Tudományegyetem Diákönkormányzatának tagjaként mutatkozott be.

A Nemzeti Nyomozó Iroda Csongrád megyei hivatalának szóvivője nemrég úgy nyilatkozott, hogy a jogosulatlanul pályázó egyetemisták csalás elkövetésével lesznek gyanúsíthatók. Egyelőre nincs adat arról, hogy végül hányan, és mennyi pénzt vettek fel, de a vitatott kérelmek összege eléri az 50 millió forintot. (Kérdés, mit tesznek majd a nyomozók, ha valamelyik csalással gyanúsított egyetemista közli majd, hogy ő roma. Ki és milyen alapon bizonyítja majd az ellenkezőjét?) Az OCÖ polgárjogi frakciója szerint politikai felelősség terheli Kolompár Orbán elnököt és a testület vezetőségét. Kolompár visszautasította a vádakat, ahogyan munkatársa, Lakatos György is, aki közleményében hangsúlyozta: "sem az OCÖ, sem én semmilyen szabálytalanságot, törvénytelenséget nem tettünk".

Teleki László államtitkár helyesli, hogy a közalapítvány megkezdte az elmaradt ösztöndíjak kifizetését, hiszen nem az arra érdemes roma tanulókat kell büntetni, hanem a jogsértéseket megszüntetni. Ehhez a mostani szabályok szigorítására van szükség - mondta az államtitkár, ám részleteket egyelőre nem említett.