2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A kormányfő szerint meg kell szüntetni a roma gyerekek szegregációját
2005. 02. 02. 00:00

A társadalom kettészakadhat, ha a roma gyerekek szegregációját rövid időn belül nem sikerül megszüntetni - vélte Szófiában, a Roma Integráció Évtizede program megnyitóján a magyar kormányfő.

Szófiában megkezdődött a Roma Integráció Évtizede Program, melynek célja hogy tíz év alatt felgyorsítsa a romák gazdasági és társadalmi helyzetének javítását. Az induláskor a programban nyolc ország vesz részt: Magyarország, Bulgária Szerbia-Montenegro, Szlovákia, Cseh-Köztársaság, Macedónia, Horvátország és Románia.

A koordináló Nemzetközi Irányító Bizottság négy prioritási területet jelölt meg, melyekre koncentrálni kell: a foglalkoztatás, a lakhatás, az egészségügy és az oktatás.

Az eseményen jelen lévő Gyurcsány Ferenc a Roma Sajtóközpontnak elmondta: nagyon fontos, hogy a program egyik fő cselekvési területe a roma gyerekek oktatására koncentrál, hiszen Magyarországon az iskolába beiratkozottak tizenöt százaléka roma, és ez az arány a következő évtized végére elérheti a húsz százalékot is. Ezért ha a roma gyerekeket érintő iskolai és óvodai szegregációt rövid időn belül nem sikerül megszüntetni, akkor annak a veszélye is fennáll, hogy a társadalom kettészakad és két Magyarország jön részre. Ez pedig nagyon nagy baj lenne - tette hozzá a miniszterelnök.

Gyurcsány ferenc szerint a Roma Évtized Program sikeres megvalósításához arra van szükség, hogy a szociális állami szerepvállalás az átlagos szinten, és az az alatt élőkre koncentráljon, "akár annak árán is, hogy a gazdagabb rétegektől elveszünk."

Csáky Pál, a szlovák kormány miniszterelnök helyettese " kétségeket és kérdéseket" táplál a program iránt. Szerinte a kezdeményezés nem konkrét programokról beszél, nem teljesen világos a finanszírozása és az sem, hogy a program végrehajtásának ellenőrzése hogyan folyik majd. Ennek ellenére a szlovák állam fontosnak tartja, hogy részt vegyen a programban, de kizárólag a saját nemzeti cselevési tervükben leírtakért tudnak felelősséget vállalni, a nemzetközi együttműködésért nem - tette hozzá Csáky.