2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az Országos Cigány Önkormányzat bízik a romatelepek tényleges felszámolásában
2005. 01. 28. 00:00

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) mai közgyűlését követően Kolompár Orbán tájékoztatót tartott a Kormány romatelephely-felszámolási programjának állásáról.

Ezen, a magyarországi romatársadalom jövőjét meghatározó project értékeléseként az OCÖ elnöke elmondta: mint ismert, a program másfél évvel ezelőtt indult el. Kolompár itt sajnálattal jegyezte meg, hogy a Kormány erre a célra 10 milliárd forintot szánt, azonban ezt a hitelt nem tudta felvenni. Így mindez a tervezés szintjén megrekedt.

Nagyon bíznak azonban abban, hogy az idén a Kormányzat elkezdi azt a pozitív munkát, amely konkrétan a felszámolásról szól - jelentette a MobilPress tudósítója.

Az elnök kifejtette: az OCÖ Roma Integrációs Programja (amely 2003-tól 2006-ig szól) pontosan tartalmazza a szervezet álláspontját a telepfelszámolást illetően. Eszerint az számít ennek a programnak, ami nemcsak a századelőn épült telepek le dózerolásával, hanem új házak építésével is jár. Kolompár szerint ehhez elengedhetetlen bizonyos alprogramok teljesítése, mint például egy szociális csomag elindítása annak érdekében, hogy a lakáshoz jutó családok munkához is jussanak, illetve könnyebben tudjanak a társadalomba integrálódni.

Jóllehet az Önkormányzat sajnálja, hogy a Kormány 2005-re mindössze 800 millió forintot biztosít a projectre, ám úgy gondolja, ebből az összegből is lehet figyelemreméltó eredményt elérni. Időközben már egyeztettek is az Esélyegyenlőségi Minisztériummal, ahol javasoltak 3 települést, amelyeken a legszükségesebb lenne elkezdeni a munkálatokat.

Ezek közül a legégetőbb Szomolya problémájának megoldása lenne, ahol a roma közösség barlanglakásokban lakik. Kolompár végül aláhúzta, hogy a Kormánynak szükséges különbséget tenni az elmaradt telepek felszámolása, illetve azon "Cs" lakásoknak nevezett telepek segítése között, amelyek lakói az 1990 körüli évektől fokozottan adósodtak el, s vontak meg tőlük minden közüzemi szolgáltatást.