2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Roma fórumot tartanak az Európai Parlamentben
2005. 01. 24. 00:00

Roma fórum kezdi meg munkáját az Európai Parlamentben - jelentette be hétfői brüsszeli közleményében Lévai Katalin (MSZP).

Eszerint a magyar EP-képviselő kezdeményezésére és szervezésében kedden kerül sor a fórum első rendezvényére, amely az uniós versenyképesség javítására kidolgozott lisszaboni stratégia, az oktatás és a média kérdéseivel foglalkozik. A fórumon az Európai Bizottság, az Európai Parlament, számos civil szervezet képviselői, uniós tagállamokból és más európai országokból érkező, szakértő roma fiatalok együtt tárgyalják meg a következő évek feladatait.

Lévai Katalin azért tartja fontosnak a fórum életre hívását, mert megítélése szerint "a roma lakosság az unió valamennyi tagállamában rendszeresen válik kirekesztés és diszkrimináció áldozatává a foglalkoztatás, az oktatás és a hétköznapi élet területein".

A roma fórum feladatai a közlemény szerint a roma integrációt segítő uniós politika erősítése, az Európai Parlament, a miniszteri tanács, a brüsszeli bizottság, a civil szféra és a roma szakértők munkájának összehangolása, az egyes országokban sikeresen alkalmazott diszkriminációellenes politikák elterjesztése a tagállamokban, a tagországok jogalkotásának vizsgálata a roma érdekképviselet szempontjából, a roma integrációs programok finanszírozásának átláthatóbbá tétele, a 2007-2013-as költségvetés tételeinek áttekintése a roma lakosság integrációjának szemszögéből.

A fórum első rendezvényén előadást tart többek között Odile Quintin, az Európai Bizottság foglalkoztatási és szociális ügyekért felelős főigazgatója, Hannes Swoboda, az Európai Parlament szocialista frakciójának alelnöke és Mohácsi Viktória, az EP liberális csoportjának magyar képviselője.