HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romaintegráció helyett díszcigánykodás

betűméret csökkentése betűméret növelése
2005 Január 07    Forrás: Magyar Nemzet


Ez a cikk archív

Vajon milyen eredményei mutatkoztak az óévben a szocialistaliberális kormány cigánypolitikájának? Ezt tudakoltuk három közéleti szereplőtől. Teleki László államtitkár az építkezés évéről beszél, Varga József (Fidesz) leépülést emlegetett, A szocialista Csík Tamás elismerte, hogy nincsenek eredmények.

Hirdetmény

Kétezernégy kétségtelepül az építkezés ideje volt: sikerült elérni, hogy a cigánytelepek felszámolására pénzt különítsen el az állam - mondta lapunknak Teleki László, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium politikai államtitkára. Ezzel arra utalt, hogy a minap elfogadott 2005-ös költségvetés tartalmazza a telepfelszámolási program beindítására szánt nyolcszázmillió forintot. Teleki László szerint természetesen nincs ok az elégedettségre a cigányság helyzetét illetően , de az, hogy 2004-ben a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány majdnem egymilliárd forintot fordíthatott a jól tanuló roma diákok ösztönzésére, kiugró pozitívum. Azt is eredményként említette, hogy több tárcánál és közhivatalnál dolgoznak roma származású szakemberek. A kulturális és az oktatási tárcánál immár romaügyi miniszteri biztos, további négy minisztériumnál romaügyi referens jár közben az esélyteremtő programok megvalósításáért. Az államtitkár megítélése szerint a befektetett munka eredményei az oktatass és a foglalkoztatás terén folyamatosan fognak megmutatkozni az elkövetkező öt-tíz évben.

-Nem az építkezés hanem a leépülés nagy éve volt 2004 - cáfolta az államtitkárt Varga József fideszes országgyűlési képviselő, a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány elnöke. Azt állította, a teljes csőd felé halad a romák intézményrendszere. Forráshiánnyal küzd az Országos Cigány Önkormányzat, a Cigány Információs Központban immár nincs munkatársi gárda, de áram és fűtés sem. Forráshiányos a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány (Macika) is; ez volt az első esztendő, amikor a Macika nem kapta meg a több száz milliós évenkénti költségvetési kiegészítést. Az ellenzéki képviselő úgy vélte, ez az év mindössze azoké volt, akik romaként kerültek a hivatalokba, és viszonylag tisztes fizetéshez jutottak. Varga szerint a telepfelszámolásra elkülönített pénz édeskevés, bátran lehet arra következtetni, hogy a mindeddig el nem kezdett telepfelszámolás érdemi munkálatait a következő kormányra hagyja ez a koalíció.

- Az év végén őszintén és tisztességesen meg kell mondani, hogy minőségi változás a cigányság élethelyzetében nem történt - állapította meg Csík Tamás, az MSZP országos cigánytagozatának elnöke, aki szerint már régen le kellett volna zárni az építkezést, és tényleges, kézzelfogható eredményeket kellett volna felmutatni. Ezzel szemben - vélte a nagyobbik kormánypárt roma politikusa - a kormány mindössze a tűzoltás szintjén cselekedett. Csík azt jósolta, 2005 az igazság éve lesz: a cigány emberek ráeszmélnek, hogy az elmúlt tizenöt évben lényegében nem történt az érdekükben semmi. Sürgette, hogy azok a jobb- és baloldali cigányvezetők, akik "díszcigánykodva" asszisztáltak az egy pelyhen topogáshoz, vonják le a konzekvenciát, és ne állják el a szakértelem és a cselekvés útját.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Túl az ötezredik család megsegítésén az Országos Roma Civil Tanács!

  • Mert megint itt tartunk: nem, nincs olyan, hogy cigánybűnözés

  • Ismét meggyalázták a roma holokauszt budapesti emlékművét

  • Nagylóci remények

  • Elment a roma holokauszt egyik utolsó túlélőjeCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt