2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Közel 14 ezer jogosult kapott német kárpótlást eddig Magyarországon
2004. 12. 21. 00:00

2001. május végétől ez év november 4-ig csaknem 14 ezer jogosult részesült Magyarországon a volt kényszermunkások és a nemzetiszocializmus más áldozatai számára létrehozott németországi alapból.

Magyarországon eddig összesen 13.894 jogosult, összesen 101,6 millió eurót kapott a partnerszervezeteken keresztül a három év alatt. Németország budapesti nagykövetségének tájékoztatása szerint eddig mintegy 3,8 milliárd eurót (7,5 milliárd német márkát) fizettek ki a volt kényszermunkások részére a partnerszervezeteknek. A zsidó kárpótlási ügyeket intéző szervezet, a New York-i székhelyű Jewish Claims Conference (JCC) közvetítésével 13.455 volt kényszermunkás 99,2 millió euróhoz, a Nemzetközi Migrációs Szervezeten (IOM) keresztül 438 jogosult 2,4 millió euróhoz jutott.

A Németországi Szövetségi Köztársaság és a Német Gazdaság Alapítványi Kezdeményezése 1999. december 17-én létrejött megállapodás alapján vállalta: egyenlő részben, összesen 10 milliárd német márkát bocsát rendelkezésre, ha egy időben az Egyesült Államokban garantálják, hogy a német vállalatoknak nem kell további, ellenük benyújtott kártérítési igényekkel számolniuk. A gazdaság később még 100 millió német márkával járult hozzá az alaphoz. A kifizetések 2001 május végén kezdődött el, azóta az alapítvány hét társszervezetén keresztül az 1,614 millió juttatásra jogosult kényszermunkásnak 3,841 milliárd euró (7,512 milliárd német márka) nagyságú összeget küldött el. A juttatást világszerte több mint száz országba folyósítják, túlnyomó részben Közép- és Kelet-Európa államaiba és Izraelbe. A legtöbb jogosult a kifizetendő összegnek mind az első, mind a második részletét megkapta. Az alapítvány ez év decemberében még Lengyelországba és Ukrajnába indít kifizetést.

A kárpótlásra azok jogosultak, akik a nácizmus idején kényszermunkásként vagy rabszolgamunkásként dolgoztak Németországban, illetve a németek által elfoglalt területeken, továbbá akik német vállalatok közvetlen közreműködésével anyagi veszteséget szenvedtek, és eddig még nem vehettek részt más jóvátételi programban - közölték korábban a németországi szervezők.

Az Osztrák Megbékélési Alap mindazoknak a személyeknek, vagy örököseiknek részére, akik a nemzetiszocialista rendszer áldozataként a mai Ausztria területén kényszer- vagy rabszolgamunkát végeztek, kárpótlást állapított meg. Eddig több mint 8 milliárd forintot fizettek ki. Ám a sok ezer kárpótlási kérelem átvizsgálása után az Alap megállapította, hogy nagyon sok esetben hiányos, a kérdőív kérdéseire részleges vagy elégtelen válaszokat tartalmazó kérelmet kaptak. Ez azzal a következménnyel járt, hogy az Osztrák Megbékélési Alap nem fizethette ki ezeknek az igénylőknek a kárpótlást, hanem kérte a Magyarországi Zsidó örökség Közalapítványt (MAZSÖK) az Osztrák Megbékélési Alap partnerszervezetét, hogy újíttassa meg a kérelmeket.

Megalapozott a gyanú, hogy ismeretlenek jogosulatlanul vettek fel kártérítési összegeket, ezért üzletszerűen elkövetett csalást és többrendbeli magánokirat-hamisítás miatt több megyében nyomozást indítottak, és megyei roma vezetőket is előzetes letartóztatásba helyeztek.

A holokauszt túlélők számára a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány korábban folyósította a német kárpótlást és a svájci humanitárius segítséget. Ezek a projektek lezárultak, újabb igénylést beadni nem lehet. Az IOM a világ bármely országában elő, nem zsidó származású károsultak igényeivel foglalkozik, kivéve a volt Szovjetunió, a Cseh Köztársaság és Lengyelország területén élőket. A 2001. december 31-én volt az igény-bejelentési határidő.

A Német Alapítványi Törvény értelmében 24 millió DEM-t (kb. 12.2 millió EUR) különítettek el olyan szociális programok támogatására, amelyek a nácizmus Roma és Sinti áldozatainak életkörülményeit hivatottak javítani. Az amerikai bíróság további 20,5 millió dollárt különített el a holokauszt azon szűkölködő túlélőinek megsegítésére, akiket roma, Jehova tanúja, homoszexuális illetve testi vagy értelmi fogyatékos mivoltuk miatt üldözött a náci rezsim. A szociális és humanitárius segély lehetséges formáit mind az amerikai bíróság, mind a német törvény meghatározta. Ez lehetett élelmiszer, orvosi és fogorvosi ellátás, otthoni ápolás, téli segélyezés (pld. tüzelő), ruha csomag, jogsegély, vagy már meglévő szociális programok további támogatása, egyéb természetbeni juttatások. Készpénzt nem adtak ebben a programban. Az IOM erre vonatkozóan pályázati felhívását 2002. januárjában hirdette meg. Olyan civil szervezetek pályáztak, akik tapasztalattal rendelkeznek a fenti kedvezményezett csoportok ellátásában. A programok jelenleg Csehországban, Magyarországon, Ukrajnában, Szerbia-Montenegróban, Romániában, Lengyelországban, Oroszországban, Szlovákiában, Moldáviában, Fehéroroszországban és Macedóniában folynak. A programban való részvétel feltétele, hogy a kedvezményezett a fenti csoport valamely vélt, vagy valós tagjaként, 1945. május 9. előtt született és szociálisan rászoruló legyen (ezt úgy határozták meg, hogy kevesebb, mint napi 4 USD-ből él). A programban való részvételnek tehát nem feltétele az egyéni sérelem, a programra nem kellett jelentkezni, vagy igényt beadni.

A Humanitárius és Szociális Programok 2004 végén befejeződnek Magyarországon.