2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Miért szavazott nemmel Strasbourgban Mohácsi Viktória?
2004. 12. 17. 00:00

Mohácsi Viktória, a liberális frakció tagja a romániai cigányok helyzete miatt demonstratív "nem" szavazatot adott le.

"Románia mielőbbi belépését én is támogatom, de demonstratív jelleggel ma nemmel szavaztam. Aggodalommal töltött el, amikor észrevettem, hogy az eredeti Moskovici jelentés nem foglalkozott érdemben a több mint kétmilliós romániai romák helyzetével" - áll a szabad demokrata képviselő sajtóhoz eljuttatott közleményében. - "Módosító indítványomat a saját frakcióm ugyan teljes mértékben támogatta, ugyanakkor a parlament képviselőinek többsége elutasította.

Álláspontom szerint minél jobban részletezi egy országjelentés a civil szervezetek által is sokat kritizált romák emberi jogi helyzetét, annál nagyobb a számon kérhetőség garanciája. Az Európai Uniónak határozott figyelemmel kell kísérnie a romák helyzetének alakulását az oktatás, lakhatás, egészségügy területén, és adott esetben segítséget nyújtani. Amennyiben nem lesz érzékelhető előrelépés ezen a téren, úgy a következő országjelentést sem fogadom el. Természetesen támogatom Románia csatlakozását, de csak akkor, ha ez minden állampolgár - így a romák - számára is valódi esélyt teremt."

Mohácsi végül leszavazott módosító indítványa szerint az EP-határozat felhívta volna Románia figyelmét, hogy "tegyen lépéseket a romák szociális helyzetének javítása érdekében", a kormány pedig "hathatós lépéseket a romák eredményes integrációja érdekében. Az oktatási szegregáció felszámolására, a foglalkoztatási mutatók javítására, valamint a lakhatási, egészségügyi és közszolgáltatási egyenlőtlenségek megoldására."