2024 April 18., Thursday/Andrea, Ilma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kampányt indítottak a romákért
2004. 11. 15. 00:00

A program PHARE-alapból, az előcsatlakozási támogatások utolsó hullámából valósul meg. A szakintézetek alkotta konzorcium három éves tervére 580 millió forintot különítettek el.

Program az Összetartó Társadalomért címmel országos kampány indult a romákkal szembeni türelem erősítése érdekében. A program PHARE-alapból, az előcsatlakozási támogatások utolsó hullámából valósul meg. A szakintézetek alkotta konzorcium három éves tervére 580 millió forintot különítettek el.

A programon belül helyet kap a kutatási rész, a kommunikációs kampány és a pedagógiai alprogram. A másik nagy elemét képezik az úgynevezett helyi tolerancia programok, amikre helyi kezdeményezésekkel lehet pályázni.

"Nem vitatkozni szeretnénk, hanem párbeszédet folytatni" - fogalmazta meg a november 12-én indult és főleg az érzelmekre ható országos médiakampány célját Teleki László romaügyi politikai államtitkár. Akkor lehet befogadó társadalmat teremteni, ha a nem roma emberek végre elismerik, hogy a magyarországi cigányságnak az oktatási és a foglalkoztatási területen nagy mértékű diszkriminációt kell elszenvednie - tette hozzá.

Az államtitkár várakozásai szerint egy év múlva mérőszámokkal tudják majd igazolni, hogy pozitív irányba változott a magyar társadalom nyitottsága a romákkal szemben.

Januárban indul a projekt kisiskolásokhoz szóló része. A tanárokat segédanyagokkal, szemléltető eszközökkel és továbbképzéssel segítik a diszkrimináció csökkentése érdekébe.

A december közepéig tartó médiakampány első hullámában a nyomtatott sajtóban, közterületi reklámfelületeken, ingyenes képeslapokon és a televíziós csatornákon lesznek láthatók az "érzelmekre ható" képek.