2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A Rádió C még nem tart leendő versenytársától
2004. 11. 01. 00:00

Hónapok óta köztudatban van egy, az OCÖ által működtetni kívánt országos roma rádió kialakításának terve, amelyet először még az OCÖ korábbi elnöke, Horváth Aladár kezdeményezett.

"Hónapok óta köztudatban van egy, az Országos Cigány Önkormányzat által működtetni kívánt országos roma rádió kialakításának terve, amelyet először még az OCÖ korábbi elnöke, Horváth Aladár kezdeményezett. A jelenlegi OCÖ-elnök, Kolompár Orbán a napokban a Rádió C-ben járva ezt megerősítette"- tájékoztatta a Roma Sajtóközpontot a Rádió C főszerkesztője.

Ignácz József arra reagált, hogy Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke hétfőn tárgyalást folytatott az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnökével arról: az OCÖ országos roma rádiót indítana. Mint Kolompár Orbán hétfőn a Roma Sajtóközpontnak elmondta: az OCÖ februári közgyűlésén fogalmazódott meg először az ötlet, hogy létrehozzanak egy olyan roma rádiót, amely az ország egész területén hallgatható lenne. A júniusi közgyűlésen az elnökség támogatásával határozatot hoztak ennek megvalósításáról.

Kolompár Orbán felvetésére Kovács György, az ORTT elnöke hétfőn úgy reagált: bár nem tartja indokolatlannak az OCÖ igényét, tudomása szerint jelenleg nincs szabad frekvencia.

"A Rádió C működését remélhetően nem befolyásolja egy országos roma rádió megalakulása" - mondta Ignácz József, hozzátéve: a Rádió C is tárgyalásokat kezdett a rádió jelenlegi frekvenciájának országossá alakításáról az ORTT-vel. A főszerkesztő alkalmasnak tartaná a rádióállomás szakmai és infrastrukturális felkészültségét országos sugárzásra.

Bár az utóbbi időben anyagi nehézségekkel küzdött a Rádió C, Ignácz József reméli, a jövőben a támogatásokkal kapcsolatos ígéretek megvalósulnak, és zavartalanul működhet a rádió. A Rádió C finanszírozása kapcsán levélben fordultak az Országgyűlés Költségvetési Bizottságához is. Arra a kérdésre, hogy milyen együttműködési lehetőségeket lát egy új, országos rádióval, a főszerkesztő azt válaszolta: elképzelhető, hogy szakmailag a két adó egyeztet a műsorokkal kapcsolatban, de ilyen felvetés még nem érkezett az OCÖ elnöke részéről.

Névtelenséget kérő szakértők a Roma Sajtóközpontnak azt mondták: ismerve a Rádió C folyamatos finanszírozási problémáit, nagyon komoly nehézséget jelenthet a három éve működő, Budapesten és vonzáskörzetében fogható adónak, ha az állami támogatások nagyobb része vagy teljes egésze a jövőben egy OCÖ működtette rádióhoz áramlana.