HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Közéleti képzés a Bhim Rao Egyesület szervezésében

betűméret csökkentése betűméret növelése
2004 Október 25    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Esélyt a demokráciáért címmel közéleti fórumot tartott a Szendrőládi Cigány Kisebbségi Önkormányzat és a Bhim Rao egyesület pénteken. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen a 2002-ben alakult szervezet a helyi kisebbségi önkormányzattal közösen, a minisztériumokban dolgozó romaügyi referenseket látta vendégül, hogy a találkozó alkalmával tájékoztatást kapjanak milyen pályázati lehetőségeket tervez a kormányzat a térség fejlesztése, az oktatás és a munkalehetőség területén.

Hirdetmény

A találkozó alkalmával a Belügyminisztériumot képviselő Rostás Krisztina és Jóni Tibor alezredes, a Honvédelmi Minisztérium referense elmondta, hogy több pályázati lehetőséget nyújtanak a hátrányos helyzetben élők és roma fiatalok számára, ha a belügyi szervek, vagy a honvédség állományába szeretnének kerülni. Edelény és térségéből több fiatal tanul rendőr szakközép, illetve rendészeti középiskolában.

A közel 100 ember részvételével tartott fórumon - melynek médiafelelőse a RomNet Média Alapítvány volt -, a minisztérium roma referensei tájékoztatást adtak eddig végzett tevékenységükről, és pályázati lehetőségükről. A közéleti képzésen többek között részt vett a Bhim Rao Egyesület meghívására Zámbó Gyula, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, és Csonka János, a Környezetvédelmi és Vízügyi minisztérium roma referense, valamint az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal képviseletében Dr. Vas Virág szakreferens.

A szendrőládi kisebbségi önkormányzat és a Bhim Rao Egyesület novembertől havi rendszerességgel szeretne fórumokat tartani, ahová meghívják a megye politikai vezetőit és Edelény vonzáskörzetében élő roma értelmiségieket is.

A BHIM RAO Egyesület 2002. szeptember elsején alakult meg Ózdon. Együttműködési megállapodást kötöttek az ózdi Ady Endre Középiskolai Kollégiummal, mivel a kollégium egy PHARE pályázaton 170 millió forintot nyert, hogy egy tehetséggondozó kollégiummá váljon és a hátrányos helyzetű gyerekeket segítsen a tanulásban - mondta az egyesület elnöke, Káló Károly.

"A mi feladatatunk az együttműködés szerint, az hogy hátrányos helyzetű roma általános iskolásokat keressünk meg és felvilágosítást nyújtsunk nekik, arról hogy milyen a kollégiumi élet, milyen lehetőségeket nyújthat számukra az ilyen jellegű intézmény, és hogy miért jobb ha gimnáziumba és nem pedig szakiskolában tanulnak tovább" - tette hozzá. A kollégiumban, rendszeres klubfoglalkozást tartanak a már felvételt nyert hátrányos helyzetű roma diákoknak, illetve a még általános iskolába járó diákoknak is. A foglalkozásokba a szülőket is szeretnék bevonni.

Terveik között szerepel, hogy a diákok számára a cigány mellett más európai és világnyelv tanulási lehetőséget biztosítsanak térítésmentesen.

Oktatási programjuk keretében télen iskolaválasztási találkozókat szerveznek általános iskolások és szülök, tanárok között, nyáron pedig felkészítő táborokat szerveznek az évközben felmerülő tanulási problémák megoldására.

Káló Károly elmondta azt is, hogy a az Informatikai Minisztérium által kiírt eMagyarország táborba Szendrőládról és a szomszédos településekről 71 hátrányos helyzetű tanulót delegáltak, és a táborozók útiköltségét a Közéleti Roma Nők Egyesülete fizette.

Pusi Elemér, a helyi CKÖ elnöke - OCÖ képviselő - megjegyezte, hogy a táborozási költséget, amely tanulókként 8000 forintba került, a RomNet Média Alapítvány finanszírozta. Így 71 olyan tanulóknak tudtak nyári programot szervezni, akiknek szociális helyzetükből adódóan saját erőből nem lett volna lehetőségük finanszírozni egy egyhetes tanulási lehetőségekkel összekötött programot.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt