HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Koszovói romák embertelen körülmények közt

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  romák, koszovó
2004 Október 14    Forrás: RSK


Ez a cikk archív

"Megosztott városok a konfliktus zónákban" címmel rendezett konferenciát a Közép Európa Egyetem (CEU) Média és Kommunikáció Tanulmányok Központja. Szó esett a koszovói romákról is, akik mára mindössze kettő-ötezren maradtak a tartományban.

Hirdetmény

A koszovói Mitrovicát jelenleg északon szerbek, délen albánok lakják. 1999-ig itt élt a régió akkoriban legnagyobbnak mondott roma közössége. Mára a 8500-ból körülbelül 800-an maradtak. A háború előtt Kosovska Mitrovica jelentős ipari város volt. Korábban Mitrovicában, a Ciganska Mahala-nak nevezett területen élt a volt Jugoszlávia egyik legnagyobbnak mondott urbánus roma közössége. A Ciganska Mahala városrész egy jól kiépült terület volt, ahol ugyanúgy jelen voltak a szegénység és a gazdagság nyomai - mondta el a Roma Sajtóközpontnak Kakukk György, az ENSZ misszió mitrovicai regionális szóvivője, aki meghívott előadóként vett részt a CEU konferencián.

A Ciganska Mahalát 1999-ben az albánok földig rombolták, és arra hivatkozva, hogy a romák a szerbekkel szövetkeznek, elkergették őket Mitrovicából. Az elűzött romák nagyrésze Szerbiában telepedett le, körülbelül nyolcszázan maradtak Koszovóban, rettenetes körülmények között, ideiglenes táborokban elszállásolva. Kakukk György azt közölte: az ENSZ munkatársai próbálnak mindent megtenni, hogy a romák visszaköltözhessenek Mitrovicába, hogy újra felépülhessen a Mahala. Eredményeket elérni viszont nem könnyű, márciusban a családok visszatelepítését a Koszovón végigsöprő erőszak hullám szakította meg.

Kakukk György szerint a mitrovicai romák legnagyobb szerencsétlensége, hogy két nagy, egymással szemben álló etnikai csoport közé szorultak. A szerbek és albánok mellett ők váltak a leggyengébbé, rajtuk csattanhatott az ostor.

A romáknak Koszovóban nincs komoly politikai befolyása vagy képviselete. Sikerként könyvelhető el, hogy a helyi rádióban több mint egy éve elindult egy naponta jelentkező, romák által szerkesztett műsor. A szociális, egészségügyi, oktatási problémák azonban itt is, mint oly sok helyen, még megoldásra várnak.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Haláleset Csenyétén: a polgármester a mentősöket okolja

  • Közvetlenül a gyöngyöspatai családokkal próbál egyeztetni az állam

  • Gyöngyöspatai iskolaügy: Horváth László: sérti az emberek igazságérzetét a kártérítés

  • Rasszista demonstrációt hirdetett Miskolcra és Sályra a Mi Hazánk Mozgalom

  • Cigány autonómiaCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt