2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Járóka szerint a romák nem jutnak hozzá az uniós bizottság alapjaihoz
2004. 10. 06. 00:00

Tovább folytatódott az új EU-biztosok meghallgatása az Európai Parlamentben. A soron következő vizsgázó Rocco Buttiglione, olasz politikus volt.

Tovább folytatódott az új EU-biztosok meghallgatása az Európai Parlamentben. A soron következő vizsgázó Rocco Buttiglione, olasz politikus volt.

Járóka Lívia, a parlament egyetlen roma, néppárti képviselője felhívta az új igazság- és belügyi biztos figyelmét arra, hogy a romák helyzete Európa szerte hasonlóan nyomorúságos, mint azoké az afrikaiaké, akik a Szaharától délre eső területeken élnek.

Járóka azt is közölte: azok az alapok, amelyeket az Európai Bizottság korábban létrehozott, a megfelelő kapcsolatok és ismeretek hiányában a romák számára elérhetetlenek.

Kérdésében ezért a képviselő asszony azt firtatta: Buttiglione hogyan ösztönzi majd a tagállamokat arra, hogy a meglévő szakadék a jogalkotás és a megvalósítás között áthidalható legyen. Arra is kíváncsi volt: hogyan segíti majd a biztos azt a határozott célkitűzést, amely a romák integrációjára irányul a tagállamokon belül.

A biztos érzékenyen reagált a neki feltett kérdésekre. Válaszában kitért a még kellően fel nem tárt náci üldözésre. Azt mondta: "tartozunk a romáknak, a lekötelezettjeik vagyunk." A biztos szoros együttműködést ígért, amihez szerinte a romák kezdeményezésére is szükség van.