2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Cigány vezetők üdvözlik Gyurcsány gesztusát
2004. 09. 29. 00:00

Egy lovári nyelvű mondatot foglalt expozéjába Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt a parlamentben szerdán, a kormányprogram vitájának kezdetén.

Képviselői közbekiabálásra a miniszterelnök-jelölt így folytatta: "Van, aki érti. Van, aki érti, ez mit jelent - ha mással nem, a szívével, Képviselő Úr; segítek Önnek. Egy Magyarország van: romák és magyarok közös országa, és én büszke vagyok erre, Képviselő Úr" - mondta Gyurcsány Ferenc, tapsot kiváltva.

A magyar Országgyűlésben miniszterelnök vagy miniszterelnök-jelölt még nem szólalt meg cigányul - erősítette meg az MTI-nek az Országgyűlés sajtóirodája. Cigány szó azonban már hangzott fel a parlamentben Horváth Aladár SZDSZ-es képviselőtől 1991 december 29-én a költségvetés vitájában.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke üdvözlőtáviratban köszöni meg Gyurcsány Ferencnek, hogy cigány nyelven is megszólalt az Országyűlésben - közölte Kende Péter, az OCÖ kommunikációs vezetője az MTI-vel.

Dógi János, a Cigány Szervezetek Országos Szövetségének elnöke fontos gesztusnak tartotta, hogy a miniszterelnök-jelölt lováriul is megszólalt a parlamentben. "Nagyon fontos dolog, minden elismerésem, tiszteletem az övé" - fogalmazott.

A több mint 600 ezres magyarországi cigányság 70 százalékának ma már a magyar az anyanyelve. Ezen kívül többségük a roma nyelv két változatát, a - gyakoribb - lovárit és a beást beszéli.

Horváth Alaldár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, 1991 december 29-én, újév alkalmából köszöntötte cigány nyelven a jelenlévőket és a rádióhallgatókat: "Mure amale! haj romale, haj shavale! Te zsutil amen o Szunto Del, o Szunto Marija, but bax, haj but szasztyipe, pacsa, thaj bukurja. Thaven szasztye, taj baxtale! Kedves Barátaim! Cigányok! Testvéreim! Adjon az Isten, a Szűz Mária sok szerencsét, sok egészséget, békességet, boldogságot! Úgy adja a Szent Isten!" - mondta.