HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Cigány vezetők üdvözlik Gyurcsány gesztusát

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  lovári, gyurcsány
2004 Szeptember 29    Forrás: Népszabadság


Ez a cikk archív

"Zhanav ke jekh Ungriko them si: le romengo thaj gazhengo them" - mondta Gyurcsány Ferenc, miután szólt arról: kormánya folytatni kívánja elődje esélyteremtési törekvéseit, hogy biztosítsa a közösségbe való beilleszkedést a romák számára az oktatás, a munka, az egészségügy és a kultúra területén.

Hirdetmény

Képviselői közbekiabálásra a miniszterelnök-jelölt így folytatta: "Van, aki érti. Van, aki érti, ez mit jelent - ha mással nem, a szívével, Képviselő Úr; segítek Önnek. Egy Magyarország van: romák és magyarok közös országa, és én büszke vagyok erre, Képviselő Úr" - mondta Gyurcsány Ferenc, tapsot kiváltva.

A magyar Országgyűlésben miniszterelnök vagy miniszterelnök-jelölt még nem szólalt meg cigányul - erősítette meg az MTI-nek az Országgyűlés sajtóirodája. Cigány szó azonban már hangzott fel a parlamentben Horváth Aladár SZDSZ-es képviselőtől 1991 december 29-én a költségvetés vitájában.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke üdvözlőtáviratban köszöni meg Gyurcsány Ferencnek, hogy cigány nyelven is megszólalt az Országyűlésben - közölte Kende Péter, az OCÖ kommunikációs vezetője az MTI-vel.

Dógi János, a Cigány Szervezetek Országos Szövetségének elnöke fontos gesztusnak tartotta, hogy a miniszterelnök-jelölt lováriul is megszólalt a parlamentben. "Nagyon fontos dolog, minden elismerésem, tiszteletem az övé" - fogalmazott.

A több mint 600 ezres magyarországi cigányság 70 százalékának ma már a magyar az anyanyelve. Ezen kívül többségük a roma nyelv két változatát, a - gyakoribb - lovárit és a beást beszéli.

Horváth Alaldár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, 1991 december 29-én, újév alkalmából köszöntötte cigány nyelven a jelenlévőket és a rádióhallgatókat: "Mure amale! haj romale, haj shavale! Te zsutil amen o Szunto Del, o Szunto Marija, but bax, haj but szasztyipe, pacsa, thaj bukurja. Thaven szasztye, taj baxtale! Kedves Barátaim! Cigányok! Testvéreim! Adjon az Isten, a Szűz Mária sok szerencsét, sok egészséget, békességet, boldogságot! Úgy adja a Szent Isten!" - mondta.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Új jelentés szedi szét Járóka Lívia állításait a magyarországi romák helyzetéről

  • Németh Zsolt: az európai történelem és a cigányság története szervesen összekapcsolódik

  • Budapest Ritmo - Idén a roma kultúra áll a középpontban

  • Roma Pride 2018: “Te is a nemzet része vagy!”

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt