2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Románia: nincs pénz a romapolitika végrehajtására
2004. 09. 28. 00:00

Románia segítene a roma kisebbség életkörülményeinek javításában, de nem állnak rendelkezésére megfelelő pénzügyi források.

Románia három évvel ezelőtt elkészítette stratégiáját a roma lakosság helyzetének javítására, ám hiányoznak a források a program megvalósítására. Uniós alapokból származó pénzekből fölállítottak ugyan megyei és városi prefektúrákat, szakértői irodákat, de a testületek pénz és hatásköri felhatalmazás híján nem tudnak hasznos tevékenységet végezni. A jelentés arra is kitér, hogy egyes megyékben azért nem tud hatékonyan működni a program, mert az intézmények nem megfelelő felkészültségű munkatársakat küldenek az érintett társadalmi csoportokhoz.

Az élet egyes területein ugyanakkor érezhető előrelépést állapít meg a tanulmány: a családtervezés, az iskoláztatás, a hivatali ügyintézés, a szakképzés terén a korábbinál több segítséget kapnak a cigány családok. Sokkal több erőfeszítésre van azonban szükség a nagy arányú roma munkanélküliség és iskolázatlanság elleni küzdelemben, és olyan eljárási kérdések rendezésében is, mint például a tulajdonjogok törvényi tisztázása.

Románia közel áll az Európai Unióval folytatott csatlakozási tárgyalások befejezéséhez, de a romaügy kezelése visszatérő kritika tárgya az Európai Parlamentben (EP) és emberi jogi szervezetek tanulmányaiban. Ez megnehezítheti az ország csatlakozási szerződésének EP-ratifikációját.