HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Románia: nincs pénz a romapolitika végrehajtására

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  románia
2004 Szeptember 28    Forrás: euro.hu


Ez a cikk archív

Románia segítene a roma kisebbség életkörülményeinek javításában, de nem állnak rendelkezésére megfelelő pénzügyi források - állapítja meg az EU és a Nyitott Társadalom civilszervezet közösen készített jelentése.

Hirdetmény

Románia három évvel ezelőtt elkészítette stratégiáját a roma lakosság helyzetének javítására, ám hiányoznak a források a program megvalósítására. Uniós alapokból származó pénzekből fölállítottak ugyan megyei és városi prefektúrákat, szakértői irodákat, de a testületek pénz és hatásköri felhatalmazás híján nem tudnak hasznos tevékenységet végezni. A jelentés arra is kitér, hogy egyes megyékben azért nem tud hatékonyan működni a program, mert az intézmények nem megfelelő felkészültségű munkatársakat küldenek az érintett társadalmi csoportokhoz.

Az élet egyes területein ugyanakkor érezhető előrelépést állapít meg a tanulmány: a családtervezés, az iskoláztatás, a hivatali ügyintézés, a szakképzés terén a korábbinál több segítséget kapnak a cigány családok. Sokkal több erőfeszítésre van azonban szükség a nagy arányú roma munkanélküliség és iskolázatlanság elleni küzdelemben, és olyan eljárási kérdések rendezésében is, mint például a tulajdonjogok törvényi tisztázása.

Románia közel áll az Európai Unióval folytatott csatlakozási tárgyalások befejezéséhez, de a romaügy kezelése visszatérő kritika tárgya az Európai Parlamentben (EP) és emberi jogi szervezetek tanulmányaiban. Ez megnehezítheti az ország csatlakozási szerződésének EP-ratifikációját.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt