HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Megalapozott gyanú

betűméret csökkentése betűméret növelése
2004 Szeptember 10    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

A napokban a Sárvári Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya vádemelési javaslattal megküldi az ún. "roma kárpótlással" kapcsolatos iratokat a Sárvári Városi Ügyészségnek - áll a Vas Megyei Rendőrfőkapitányság közleményében.

Hirdetmény

Mint ismert 2003. szeptember 1-én ismeretlen tettesek ellen indított eljárást a rendőrség az Osztrák Megbékélési Alap és más károsultak sérelmére több rendbeli, nagyobb értékre elkövetett csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

A nyomozás során megállapítást nyert, hogy H. J., H. J-né és H. Cs. sárvári, valamint H. R. zalaegerszegi lakosok a II. világháború idején Ausztria területére, kényszermunkára elhurcolt roma személyek kárpótlási ügyének intézését felvállalva, majd őket a kárpótlás összegére és az ügyintézés menetére nézve tévedésben tartva, tájékozatlanságukat kihasználva a teljes kárpótlási összeget, vagy annak jelentős részét kicsalták tőlük.

Megalapozott a gyanú arra vonatkozóan is, hogy a kárpótlási összeg megszerzése érdekében rábeszéléssel, félrevezetéssel olyan személyeket is felterjesztettek kárpótlásra, akik erre nem voltak jogosultak. Tették mindezt úgy, hogy a felkért - így a bűncselekményről tudomással bíró -, illetve a mit sem sejtő személyeket közjegyzői iratba foglalt, valótlan tartalmú nyilatkozattételre vették rá, majd ezeket az okmányokat terjesztették fel a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványon keresztül az Osztrák Megbékélési Alaphoz, amely ezt követően két alkalommal, közel 10.000 eurót fizetett ki jogtalanul.

A félrevezetettek minden esetben idős emberek voltak. Tőlük az elkövetők személyigazolványaikat, nyilatkozataikat legendával csalták ki: idős emberek támogatásáról gondoskodó szervezet munkatársainak kiadva magukat, akik segélyt intéznek számukra. Mindezt 2003. március 31. és szeptember 1. közötti időszakban hajtották végre. Az eljárás során több millió forint jogtalan felvételére derült fény és mintegy 11 esetben sikerült a hatóságnak a további kifizetéseket megakadályozni.

A sárvári nyomozók a fenti elkövetőkön kívül még 17 személyt gyanúsítanak csalással, vagy kísérletével, illetve közokirat- és magánokirat-hamisítás bűntettével, vétségével.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulóján

  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestert

  • Farkas Flórián pofátlansága: folytatnia kell az elért sikerek megtartásáért…..

  • Kis Grófo képével cigányozott a szolnoki ellenzékCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt