2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Megalapozott gyanú
2004. 09. 10. 00:00

A napokban a Sárvári Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya vádemelési javaslattal megküldi az ún. "roma kárpótlással" kapcsolatos iratokat a Sárvári Városi Ügyészségnek.

Mint ismert 2003. szeptember 1-én ismeretlen tettesek ellen indított eljárást a rendőrség az Osztrák Megbékélési Alap és más károsultak sérelmére több rendbeli, nagyobb értékre elkövetett csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

A nyomozás során megállapítást nyert, hogy H. J., H. J-né és H. Cs. sárvári, valamint H. R. zalaegerszegi lakosok a II. világháború idején Ausztria területére, kényszermunkára elhurcolt roma személyek kárpótlási ügyének intézését felvállalva, majd őket a kárpótlás összegére és az ügyintézés menetére nézve tévedésben tartva, tájékozatlanságukat kihasználva a teljes kárpótlási összeget, vagy annak jelentős részét kicsalták tőlük.

Megalapozott a gyanú arra vonatkozóan is, hogy a kárpótlási összeg megszerzése érdekében rábeszéléssel, félrevezetéssel olyan személyeket is felterjesztettek kárpótlásra, akik erre nem voltak jogosultak. Tették mindezt úgy, hogy a felkért - így a bűncselekményről tudomással bíró -, illetve a mit sem sejtő személyeket közjegyzői iratba foglalt, valótlan tartalmú nyilatkozattételre vették rá, majd ezeket az okmányokat terjesztették fel a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványon keresztül az Osztrák Megbékélési Alaphoz, amely ezt követően két alkalommal, közel 10.000 eurót fizetett ki jogtalanul.

A félrevezetettek minden esetben idős emberek voltak. Tőlük az elkövetők személyigazolványaikat, nyilatkozataikat legendával csalták ki: idős emberek támogatásáról gondoskodó szervezet munkatársainak kiadva magukat, akik segélyt intéznek számukra. Mindezt 2003. március 31. és szeptember 1. közötti időszakban hajtották végre. Az eljárás során több millió forint jogtalan felvételére derült fény és mintegy 11 esetben sikerült a hatóságnak a további kifizetéseket megakadályozni.

A sárvári nyomozók a fenti elkövetőkön kívül még 17 személyt gyanúsítanak csalással, vagy kísérletével, illetve közokirat- és magánokirat-hamisítás bűntettével, vétségével.