2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Újabb romaviszály Kecskeméten
2004. 09. 03. 00:00

Önkényes lakásfoglalásért feljelentették a kecskeméti romák a Kiskőrösről betelepült Jakab családot az önkormányzatnál, amely elindította a kilakoltatási eljárást.

Napok óta izzik a kecskeméti önkormányzat telefonja. A Zsinór utcában lakó romák egymás után jelentik be, hogy a Jakab család a múlt héten önkényesen foglalt el egy önkormányzati lakást oly módon, hogy leitatták annak bérlőjét, majd aláíratták vele az ingatlan bérleti jogának eladását. Mint ismeretes, a múlt szombaton eltemetett tizenkilenc éves, körözés alatt álló Jakab Richárdot július végén egy rendőr akarta elfogni, s miközben földre teperte, a fiatalember rosszul lett és a helyszínen meghalt. Az orvos szakértő szerint halálát - meglévő szívbetegsége és az üldözéssel járó stressz miatt fellépő - szívbénulás okozta. Richárdnak több mint tíz testvére van.

Az édesanya, Kanalas Éva a lakásügyről tudósítónknak azt mondta: nem tudták, hogy a Zsinór utcai lakás önkormányzati tulajdonban van, ők adásvételi szerződés alapján vették meg, nem itattak le senkit, hanem tanúk előtt százezer forintot adtak érte. Hozzátette: mindenképpen otthonra van szüksége, mert eddig egy külterületi albérletben lakott, de annak árát nem tudta fizetni, és a két kicsi gyermekével nem kerülhet az utcára.

Agócsné Karádi Olga, a kecskeméti cigány kisebbségi önkormányzat vezetője érdeklődésünkre azt mondta: két tűz közé került. A Jakab család azt állítja, hogy az ő vezérletével akarják őket kilakoltatni és eltávolítani a városból. Másrészről viszont a tősgyökeres kecskeméti romák nehezményezik, hogy évek óta várnak önkormányzati ingatlanra, és mégis egy betelepülő családnak előbb jutott ilyen lehetőség. Hozzátette: kérelmezni fogja, hogy addig ne lakoltassák ki a Jakab családot, míg nem sikerül nekik valahol a környéken lakhatást biztosítani.

Bak Sándor, a kecskeméti polgármesteri hivatal lakáscsoportjának vezetője hangsúlyozta: az önkormányzati lakás bérleti joga nem eladó, ezért a Jakab család jelenleg illegálisan tartózkodik az ingatlanban. Hozzátette: a bejelentéseket jogosnak találták, és megkezdték a kilakoltatási eljárást.

Lapunk megpróbálta megkeresni a lakásban eddig élőket is, de sem a környékbeli romáknak, sem pedig a helyi kisebbségi önkormányzatnak nincs tudomásuk a tartózkodási helyükről.