2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Lungo Drom: Romlott a cigányság helyzete, erősödött a diszkrimináció
2004. 08. 30. 00:00

A cigányság helyzete folyamatosan romlik, nehezednek az életkörülmények, szűkülnek a tanulási lehetőségek. Ezt állapította meg tanácskozásán a Lungo Drom.

A Lungo Drom elnöksége azt várja el az új kormánytól, hogy haladéktalanul készítse el a cigányság hazai és európai uniós integrációs programját, és ennek megfelelően cselekedjen - áll abban a közleményben, amelyet a szervezet rendkívüli országos tanácskozását követően adtak ki.

A cigányság politikai helyzete a kormányválság tükrében című tanácskozáson mind a 19 megye képviseltette magát. A Farkas Flórián elnök által aláírt közleményben megállapították, hogy a cigányság helyzete még az európai parlamenti választások óta is tovább romlott. Erősödött a munkanélküliség és a romákkal szembeni diszkrimináció. Nőtt a tanulási egyenlőtlenség, hiszen az idén közel hatezer diák ösztöndíját még nem utalták ki. A bevezetett takarékossági intézkedések közel 400 millió forinttal sújtják a cigány fiatalokat.

A Lungo Drom úgy látja a kormányválság rövidtávon is súlyos károkat okozott az ország nemzetközi megítélésének, a magyar társadalomnak és benne a magyarországi cigányságnak, éppen ezért a szervezet azt javasolja az alakuló kabinetnek, hogy felállását követően sürgősen hívja össze a meghatározó cigányszervezeteket. Véleményük szerint létre kell hozni egy konzultatív testületet, és el kell készíteni egy olyan stratégiai programot, amelynek segítségével a hazai cigányság is élvezheti az Unióhoz való csatlakozás előnyeit.