2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Eltemették a rendőri intézkedés közben meghalt fiút
2004. 08. 29. 00:00

Nem roma, hanem emberjogi kérdés Jakab Richárd halála - Jakab Richárd temetésén Száva Vince, a Magyarországi Nemzeti-Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesületének elnöke.

Több, mint kétszázan, rokonok, barátok ismerősök vettek végső búcsút Jakab Richárdtól. Az eseményen megjelent a Roma Polgárjogi Alapítvány országos elnöke, Horváth Aladár, és Száva Vince, a Magyarországi Nemzeti-Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesületének vezetője is. A szertartás során semmiféle rendbontás nem történt, a temetőben nem voltak jelen rendőrök. A több bűncselekmény miatt is körözött fiú július 25-én este halt meg, amikor egy kecskeméti áruházban egy rendőr elfogta, és a földre teperte.

Jakab Richárd az intézkedő rendőr kezei között halt meg, a kiérkező mentősök már nem tudtak segíteni rajta. Az intézkedő járőr az eset óta egészségügyi szabadságon van, az ügyet a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség vizsgálja. Az első orvosszakértői vélemények szerint a fiú nem azért halt meg, mert a rendőr leteperte és megfulladt, hanem mert örökletes szívbetegségben szenvedett. Családja szerette volna, ha újra felboncolják, de erre már nem került sor. Ma roma szertartás szerint, nyitott koporsóban vitték a sírhoz a ravatalt követően Jakab Richárdot, ahol a családtagok és a barátok még órákon át, zeneszóval búcsúztak tőle, és csak este engedték le a testét a sírba.

A család több mint egy hónapos várakozás után egyezett bele abba, hogy eltemessék Jakab Richárdot. Azt az orvosszakértői véleményt, amely szerint a fiú halálát örökletes szívbetegsége okozta, nem fogadják el, és új, független szakértői vizsgálatot kérnek.