HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Letartóztatás és elfogatóparancs a roma kárpótlási ügyekben

betűméret csökkentése betűméret növelése
2004 Augusztus 18    Forrás: RSK


Ez a cikk archív

Eddig tizenegy megyei főkapitányságon folyik a nyomozás a roma kárpótlásról. Győrben egy embert letartóztattak, és további két fő ellen adott ki elfogatóparancsot a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőrfőkapitányság. A Központi Kárrendezési Iroda is vizsgálódik a zsidó kárpótlási ügyben.

Hirdetmény

A Győri Cigány Kisebbségi Önkormányzat (CKÖ) elnök-helyettese, Horváth Attila a roma kárpótlással kapcsolatos vizsgálatokban azt sérelmezi, hogy a rendőrség olyan romákat is kihallgat, akiknek az Osztrák Megbékélési Alap már megítélte, és ki is fizette a kárpótlást.

Közölte: a kisebbségi önkormányzatnak mindössze annyi szerepe volt, hogy a kárpótlási lehetőségről tájékoztatta annak idején az idősebb romákat, és segített kitölteni az űrlapokat. Ezután a CKÖ pecsétjével hitelesítette a nyilatkozatokat és a tanúk aláírását. Horváth Attila hozzátette azt is, hogy csak azokat a nyilatkozatokat látta el az önkormányzat a bélyegző lenyomatával, amelynek nyilatkozattevője és tanúja is személyesen megjelent.

A nyomtatványokat a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványhoz (MAZSÖK) kellett beküldeniük az igénylőknek, majd a MAZSÖK továbbította a dokumentumokat az Osztrák Megbékélési Alaphoz, amelynek kuratóriuma dönti el, hogy kik kaphatják meg a hatszázezer és egymillió-nyolcszázezer forint közötti összegeket.

A megítélt pénzt a kárpótoltak csak a saját számlájukra kaphatják meg. A CKÖ elnök-helyettes nem érti, hogy milyen visszaélések történhettek, hiszen kizárólag az osztrák szervezet dönt, amely még a mai napig is ítél meg kárpótlási összegeket többek között győri romáknak is.

Horváth szerint eddig a háromszáz igénylő több mint felét kárpótolták. Csuti Kovács Krisztina a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőrfőkapitányság rendőrhadnagya a Roma Sajtóközpontnak a roma kárpótlással kapcsolatban úgy nyilatkozott: állampolgári bejelentésre kezdődött a vizsgálat, melynek célja annak tisztázása, hogy jogosultak voltak-e a romák az Osztrák Alaptól kapott eddigi összesen százmillió forintra. A rendőrhadnagy elmondta: az eddigi vizsgálatok alapján egy fő előzetes letartóztatásban van, és további két ember ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

A zsidó kárpótlással kapcsolatos visszaéléseket a Központi Kárrendezési Irodánál (KKI) vizsgálják. A KKI munkatársa, Jancsek Andrea elmondta, hogy jelenleg a korábbi Leslie Gross ügyhöz - aki halottak után is vett fel életjáradékot - hasonló eseteket vizsgálnak.

A KKI ellenőrizni kívánja: érvényesek-e a meghatalmazások, amelyeket a külföldön élő jogosultak kárpótlási ügyeiben adtak be magánszemélyek és ügyvédi irodák. Eddig három feljelentést tett az iroda és további húsz esetet, azaz csaknem kétszáz jogosult kérelmét vizsgálja.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulóján

  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestert

  • Farkas Flórián pofátlansága: folytatnia kell az elért sikerek megtartásáért…..

  • Kis Grófo képével cigányozott a szolnoki ellenzékCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt