2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Letartóztatás és elfogatóparancs a roma kárpótlási ügyekben
2004. 08. 18. 00:00

A nyomtatványokat a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványhoz (MAZSÖK) kellett beküldeniük az igénylőknek, majd a MAZSÖK továbbította a dokumentumokat az Osztrák Megbékélési Alaphoz

A Győri Cigány Kisebbségi Önkormányzat (CKÖ) elnök-helyettese, Horváth Attila a roma kárpótlással kapcsolatos vizsgálatokban azt sérelmezi, hogy a rendőrség olyan romákat is kihallgat, akiknek az Osztrák Megbékélési Alap már megítélte, és ki is fizette a kárpótlást.

Közölte: a kisebbségi önkormányzatnak mindössze annyi szerepe volt, hogy a kárpótlási lehetőségről tájékoztatta annak idején az idősebb romákat, és segített kitölteni az űrlapokat. Ezután a CKÖ pecsétjével hitelesítette a nyilatkozatokat és a tanúk aláírását. Horváth Attila hozzátette azt is, hogy csak azokat a nyilatkozatokat látta el az önkormányzat a bélyegző lenyomatával, amelynek nyilatkozattevője és tanúja is személyesen megjelent.

A nyomtatványokat a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványhoz (MAZSÖK) kellett beküldeniük az igénylőknek, majd a MAZSÖK továbbította a dokumentumokat az Osztrák Megbékélési Alaphoz, amelynek kuratóriuma dönti el, hogy kik kaphatják meg a hatszázezer és egymillió-nyolcszázezer forint közötti összegeket.

A megítélt pénzt a kárpótoltak csak a saját számlájukra kaphatják meg. A CKÖ elnök-helyettes nem érti, hogy milyen visszaélések történhettek, hiszen kizárólag az osztrák szervezet dönt, amely még a mai napig is ítél meg kárpótlási összegeket többek között győri romáknak is.

Horváth szerint eddig a háromszáz igénylő több mint felét kárpótolták. Csuti Kovács Krisztina a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőrfőkapitányság rendőrhadnagya a Roma Sajtóközpontnak a roma kárpótlással kapcsolatban úgy nyilatkozott: állampolgári bejelentésre kezdődött a vizsgálat, melynek célja annak tisztázása, hogy jogosultak voltak-e a romák az Osztrák Alaptól kapott eddigi összesen százmillió forintra. A rendőrhadnagy elmondta: az eddigi vizsgálatok alapján egy fő előzetes letartóztatásban van, és további két ember ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

A zsidó kárpótlással kapcsolatos visszaéléseket a Központi Kárrendezési Irodánál (KKI) vizsgálják. A KKI munkatársa, Jancsek Andrea elmondta, hogy jelenleg a korábbi Leslie Gross ügyhöz - aki halottak után is vett fel életjáradékot - hasonló eseteket vizsgálnak.

A KKI ellenőrizni kívánja: érvényesek-e a meghatalmazások, amelyeket a külföldön élő jogosultak kárpótlási ügyeiben adtak be magánszemélyek és ügyvédi irodák. Eddig három feljelentést tett az iroda és további húsz esetet, azaz csaknem kétszáz jogosult kérelmét vizsgálja.