2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kolompár: remélik, hogy ez év végéig megújul a kisebbségi joganyag
2004. 08. 16. 00:00

Fontosnak tartaná az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, hogy a parlament még ősszel elfogadja a kisebbségi törvény módosítását.

A Baranya megyei Berkesden tartott szombati roma fórumon Kolompár Orbán fontosnak nevezte, hogy a parlament még az ősszel elfogadja a kisebbségi törvény módosítását. Remélik, hogy a joganyag kiegészítése, az európai alkotmányhoz és az uniós törvényekhez igazítása minél hamarabb megtörténik, mert így a módosított rendelkezések már 2005. január 1-jével hatályba léphetnek - fogalmazott az Országos Cigány Önkormányzat elnöke roma kisebbségi szervezetek képviselői előtt.

A törvénymódosítás célja az intézményátadás szabályainak részletes kidolgozása, valamint az, hogy a kisebbségi önkormányzatok mindhárom szintje közvetlen és arányos választások révén jöjjön létre. Ennek eredménye az lesz, hogy az eddigi elektori rendszertől eltérően valamennyi meghatározó belső erő, civil szervezet arányosan képviseltetheti magát a kisebbségi önkormányzatokban - tájékoztatott Kolompár Orbán. Felhívta a figyelmet: a törvénymódosítást követően választójogi lista alapján csak a kisebbségek szavazhatnak majd saját kisebbségi önkormányzati tagjaikról.