HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Medgyessy: A roma holokauszt nem a romák ügye

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Medgyessy Péter
2004 Augusztus 04    Forrás: Index


Ez a cikk archív

Nemzeti tragédiának nevezte a roma holocaustot Medgyessy Péter miniszterelnök a IX. kerületi Nehru parkban tartott beszédében. A roma holokausztról 1972 óta emlékeznek meg a világ számos országában.

Hirdetmény

A roma holokauszt nem a romák ügye, hanem mindannyiunké, nemzeti tragédia, mondta Medgyessy Péter miniszterelnök a roma holokauszt áldozataira emlékezve hétfőn Budapesten. "Egy Magyarország van és közösek az emlékeink, és közös kell legyen a jövőnk, sikereink és adott estben bukásaink, bűneink és megtisztulásaink" - mondta a kormányfő.

Hatvan évvel ezelőtt olyan időszakot éltünk, amikor a másság nem tűrése volt jellemző, most olyan világot kell építenünk, ahol az embereknek egyenlő esélyeik vannak, ahol elfogadják a másságot - hangsúlyozta a kormányfő a Roma Polgárjogi Alapítvány által rendezett megemlékezésen, a IX. kerületi Nehru parkban. Ez a kormány azt akarja, hogy legyen egy olyan világ, amit mindannyian szeretünk, cigányok, cigány magyarok, nem cigány magyarok és mindannyian, akik ebben az országban élünk" - mondta Medgyesssy Péter. A miniszterelnök a beszédét követően gyertyát gyújtott a roma holokauszt áldozatainak emlékére.

A roma holokauszt legtragikusabb eseményeként, 1944. augusztus 2-án több mint háromezer férfit, nőt és gyermeket gyilkoltak meg Auschwitzban, áll a roma holokausztra emlékező, múlt héten közreadott kormánynyilatkozatban. A vészkorszakban áldozatul esett mintegy félmillió roma közül 23 ezren Auschwitzban lelték halálukat.

A roma holokausztról a Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ számos országában.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Fütyülő szökőkutakat csinálnak, miközben 200 méterrel arrébb nincs víz a cigánytelepen

  • Fütyülő szökőkutakat csinálnak, miközben 200 méterrel arrébb nincs víz a cigánytelepen

  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Ferenc pápa a balázsfalvi romáknak: Az egyházban mindenkinek van helye

  • Ferenc pápa az egyház nevében bocsánatot kért a roma közösségtőlCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt