2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Medgyessy: A roma holokauszt nem a romák ügye
2004. 08. 04. 00:00

Nemzeti tragédiának nevezte a roma holocaustot Medgyessy Péter miniszterelnök a IX. kerületi Nehru parkban tartott beszédében.

A roma holokauszt nem a romák ügye, hanem mindannyiunké, nemzeti tragédia, mondta Medgyessy Péter miniszterelnök a roma holokauszt áldozataira emlékezve hétfőn Budapesten. "Egy Magyarország van és közösek az emlékeink, és közös kell legyen a jövőnk, sikereink és adott estben bukásaink, bűneink és megtisztulásaink" - mondta a kormányfő.

Hatvan évvel ezelőtt olyan időszakot éltünk, amikor a másság nem tűrése volt jellemző, most olyan világot kell építenünk, ahol az embereknek egyenlő esélyeik vannak, ahol elfogadják a másságot - hangsúlyozta a kormányfő a Roma Polgárjogi Alapítvány által rendezett megemlékezésen, a IX. kerületi Nehru parkban. Ez a kormány azt akarja, hogy legyen egy olyan világ, amit mindannyian szeretünk, cigányok, cigány magyarok, nem cigány magyarok és mindannyian, akik ebben az országban élünk" - mondta Medgyesssy Péter. A miniszterelnök a beszédét követően gyertyát gyújtott a roma holokauszt áldozatainak emlékére.

A roma holokauszt legtragikusabb eseményeként, 1944. augusztus 2-án több mint háromezer férfit, nőt és gyermeket gyilkoltak meg Auschwitzban, áll a roma holokausztra emlékező, múlt héten közreadott kormánynyilatkozatban. A vészkorszakban áldozatul esett mintegy félmillió roma közül 23 ezren Auschwitzban lelték halálukat.

A roma holokausztról a Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ számos országában.