2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kiutasítási vita Szlovákiában
2004. 07. 30. 00:00

A kelet-szlovákiai Medzev polgármestere ki akar tiltani a városból három roma fiatalt, akiket lopással gyanúsít a rendőrség. Az önkormányzati testület nem ért egyet a polgármester döntésével.

Medzev polgármestere rendkívüli önkormányzati közgyűlést hívott össze, amelynek legfőbb pontja az volt, hogy utasítsanak ki a városból három roma fiatalembert. A testület ugyan összeült, de nem volt határozatképes, így nem tudott döntés hozni.

A három roma fiú közül kettő fiatalkorú, a harmadik ellen pedig a rendőrség lopásért nyomozás indított, azzal a váddal, hogy a helyi tűzoltóságtól alumínium alkatrészeket vitt el, és ezeket eladta a közeli MÉH-telepen. A polgármester pénzt is felajánlott a romák elfogására.

Marián Richter azt mondta: " én ezt nem hagyom abba, a következő testületi ülésre újra előterjesztem az ügyet. Ezek a roma gyerekek este tíz óra után, csak csavarognak ahelyett, hogy a szülők vigyáznának rájuk. De nem félek, legfeljebb megölnek."

Jogászok úgy vélik: sem a polgármesternek, sem a képviselőtestületnek nincs jogi lehetősége arra, hogy bárkit is kiutasítson a városból, az ügyben csak a rendőrség léphet.

Jana Damjanicova a megyei rendőrség szóvivője azt közölte: lopás bűncselekmény gyanújával már elkezdődött a nyomozás, amelyben a két fiatalkorú roma fiút tanúként hallgatják meg. Tizenkilenc éves társuknak több lopási esete is volt már, így ezeket együtt bírálják el.