2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A romákat használja a politika
2004. 07. 12. 00:00

Tizenöt év telt el a rendszerváltozás óta, de a cigányság foglalkoztatási és lakhatási esélyei, mobilitási lehetőségei alig változtak.

Tizenöt év telt el a rendszerváltozás óta, de a cigányság foglalkoztatási és lakhatási esélyei, mobilitási lehetőségei alig változtak. A romák egyre intenzívebben kapcsolódtak be a politikai küzdelmekbe, amitől sokan körülményeik javulását várták, mindhiába. Bár egyre inkább előtérbe kerül a "roma kérdés", előrelépniük nem sikerül.

A PISA-jelentés szerint a magyar iskolarendszer biztosít a legkevésbé esélyegyenlőséget egész Európában. Ezt arra alapozza, hogy óriási különbségek vannak az egyes iskolák követelményrendszere és a gyerekek teljesítménye között.

A magyar társadalomban az a jelenlegi trend, hogy mindenki elit iskolába akarja járatni a gyerekét. Éppen ebből fakad a nagyfokú egyenlőtlenség. "Azok a normatívák ugyanis, amelyek a cigány iskolákban maradnak, nem elegendők arra, hogy az otthonról hozott hátrányokat le lehessen dolgozni" - fogalmazott Zolnay János.

Törzsök Erika ezt azzal magyarázza, hogy a magyar társadalom hihetetlenül atomizálódott, kinyílt a szociális olló, és olykor a felelőtlen politika "elengedi" azokat a jelenségeket, amelyek arra utalnak, hogy óriási gyűlöletek húzódnak a mélyben. "Ez hatalmas veszély a többségi társadalomra, de leginkább a romákra nézve, amit egyelőre senki nem vesz figyelembe és senki nem vesz komolyan. Pedig olyan viszonyokat kellene teremteni, ahol legalább a szikrája megteremtődik annak, ami a nyugati országokban alapvető, hogy felelősséget és szolidaritást érzünk a társadalom többi tagjáért" - mondta.

Törzsök az előítéleteket minden társadalom velejárójának tekinti, gond szerinte akkor van, ha az politikailag is támogatott. "Az Orbán-kormány gondolkodása volt e tekintetben a legcinikusabb, ezáltal a legveszélyesebb, politikai szintre emelte a társadalmi szolidaritás megszüntetését.

Taigetosz-kormány volt ez abban az értelemben, hogy a sikereseket tegyük még sikeresebbekké, a szegényeket pedig hagyjuk a sorsukra" - mondta Törzsök, aki egyébként a Horn-kormány alatt a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatalnak volt az elnöke.