HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Veszélybe került több tízezer roma hallgató tanulmányi ösztöndíja

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Makai, macika
2004 Július 06    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Veszélybe került több tízezer roma hallgató tanulmányi ösztöndíja - jelentette be Makai István, a Roma Szervezetek Polgári Szövetségének ügyvivője.

Hirdetmény

Makai elmondta: szerencsére Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter Strasszburgba távozik az EP-választás után, de utolsó káros intézkedésével a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány teljes kuratóriumát visszahívta, új testület pedig még nincs.

Makai szerint az MCK évente 6 ezer főiskolai és egyetemi hallgatót támogat közpénzből fejenként 100 ezer forinttal és 20 ezer általánost és középiskolást 50-60 ezer forinttal. Az 1,1 milliárd forintos költségvetéssel működő közalapítvány a fennmaradó pénzből jogvédő irodáknak, közösségi házaknak, vállalkozóknak nyújt támogatást, és valamint megélhetési pályázatokra fizet. A kormánynak jogában áll változtatni, akár politikai célból is - folytatta Makai - ezzel azonban nem kockáztathatja tízezrek tanulmányait és megélhetését. A pártoknak való kiszolgáltatottság miatt 2006-ban ismét egy üveg befőttért vehetik majd meg a roma szavazatokat.

Dr. Rázók Tibor ügyvéd a visszahívott kuratórium tagja felhívta a figyelmet, hogy a szabályzatot érdemben nem változtatta meg a miniszteri határozat, tehát a személycseréken van a döntés súlypontja. Rázók véleménye szerint az eddigi főkurátor a fideszes Varga József idején politikai és társadalmi egyensúly jellemezte mind a kuratórium összetételét, mind pedig munkáját. Ezt bizonyítja, hogy a kurátorok közül némelyek a kormány, mások az ellenzék oldalán lettek 2002-ben országgyűlési képviselők. Emlékeztetett, hogy az Orbán-kormány nem hívta vissza a teljes testület.

Ráadásul a Fővárosi Bíróság szeptember közepéig ítélkezési szünetet tart, majd vélhetően formai hibák miatt visszadobja a módosításokat, így kifizetésekre legjobb esetben is csak jókora késéssel kerülhet sor. Tanulók tömege kerülhet így rendkívül nehéz helyzetbe.

Varga József fideszes volt főkurátor a Fővárosi Ügyészséghez fordult ügyészségi törvényességi felügyeleti eljárás folytatását kérve.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt