HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kifizették, de nem használják a kutatást

betűméret csökkentése betűméret növelése
2004 Június 21    Forrás: Magyar Hírlap


Ez a cikk archív

Nem használja fel az orvosok romákkal szembeni előítéletességét vizsgáló, korábban botrányt kavart szociológiai kutatás eredményeit az egészségügyi tárca - értesült lapunk.

Hirdetmény

"Teljesítettük a szerződést, kifizettük a kutatást, de a nagy vitákra való tekintettel a tárca úgy döntött, hogy nem publikálja a felmérést, és nem hivatkozik arra" - mondta érdeklődésünkre Tóth Judit szóvivő, aki azt nem tudta pontosan megmondani, mindez mennyibe került a tárcának.

Emlékezetes: a korábban az ESZCSM által a Delphoi Consulting társadalomtudományi kutatóintézettől megrendelt felmérés már az adatfelvétel fázisában hatalmas ellenérzést váltott ki, és parázs vitát provokált.

"A cigányokkal kicsit mindig óvatosnak kell lenni." "Lusták, nem képesek úgy dolgozni, ahogy elvárható lenne." Ilyen és ehhez hasonló állításokat is tartalmazott a több ezer háziorvosnak és ápolónőnek kiküldött kérdőív.

Nemcsak a roma emberek, de az orvosok és a védőnők alapvető alkotmányos jogait is sérti a kérdőív - állították az ombudsmanok közös állásfoglalásukban. A Magyar Orvosi Kamara is sérelmezte a kérdőív tartalmát.

A szaktárca korábban úgy nyilatkozott: a romák élettartama tíz-tizenöt évvel alacsonyabb, mint a nem romáké, s az egészségügyi minisztérium arra volt kíváncsi, állnak-e ennek hátterében az egészségügyi ellátással összefüggő okok.

Tóth Judit minisztériumi szóvivő nem kívánt nyilatkozni a kutatás eredményéről. Úgy fogalmazott: azért levonták a megfelelő következtetéseket, s a kutatás megalapozta az öt kórházban hamarosan beinduló, tízmillió forintos tolerancia-programot is. Ennek része a gyászszobák kialakítása is, hiszen a halottvirrasztással kapcsolatos kulturális különbségek sok esetben konfliktusokhoz vezetnek.

Babusik Ferenc, a Delphoi Consulting vezetője lapunknak annyit mondott: a kutatást ősszel tudományos szaklapokban fogják publikálni, addig nem kíván semmit közölni az eredményekről.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt