2024 March 19., Tuesday/Bánk, József napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kifizették, de nem használják a kutatást
2004. 06. 21. 00:00

Nemcsak a roma emberek, de az orvosok és a védőnők alapvető alkotmányos jogait is sérti a kérdőív - állították az ombudsmanok közös állásfoglalásukban.

"Teljesítettük a szerződést, kifizettük a kutatást, de a nagy vitákra való tekintettel a tárca úgy döntött, hogy nem publikálja a felmérést, és nem hivatkozik arra" - mondta érdeklődésünkre Tóth Judit szóvivő, aki azt nem tudta pontosan megmondani, mindez mennyibe került a tárcának.

Emlékezetes: a korábban az ESZCSM által a Delphoi Consulting társadalomtudományi kutatóintézettől megrendelt felmérés már az adatfelvétel fázisában hatalmas ellenérzést váltott ki, és parázs vitát provokált.

"A cigányokkal kicsit mindig óvatosnak kell lenni." "Lusták, nem képesek úgy dolgozni, ahogy elvárható lenne." Ilyen és ehhez hasonló állításokat is tartalmazott a több ezer háziorvosnak és ápolónőnek kiküldött kérdőív.

Nemcsak a roma emberek, de az orvosok és a védőnők alapvető alkotmányos jogait is sérti a kérdőív - állították az ombudsmanok közös állásfoglalásukban. A Magyar Orvosi Kamara is sérelmezte a kérdőív tartalmát.

A szaktárca korábban úgy nyilatkozott: a romák élettartama tíz-tizenöt évvel alacsonyabb, mint a nem romáké, s az egészségügyi minisztérium arra volt kíváncsi, állnak-e ennek hátterében az egészségügyi ellátással összefüggő okok.

Tóth Judit minisztériumi szóvivő nem kívánt nyilatkozni a kutatás eredményéről. Úgy fogalmazott: azért levonták a megfelelő következtetéseket, s a kutatás megalapozta az öt kórházban hamarosan beinduló, tízmillió forintos tolerancia-programot is. Ennek része a gyászszobák kialakítása is, hiszen a halottvirrasztással kapcsolatos kulturális különbségek sok esetben konfliktusokhoz vezetnek.

Babusik Ferenc, a Delphoi Consulting vezetője lapunknak annyit mondott: a kutatást ősszel tudományos szaklapokban fogják publikálni, addig nem kíván semmit közölni az eredményekről.