HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Elfogyott a romák pénze

betűméret csökkentése betűméret növelése
2004 Június 21    Forrás: Somogyi Hírlap


Ez a cikk archív

A tavalyi támogatásuk megmaradt morzsáit élik fel a barcsi cigány közösségi ház fenntartói. Amennyire örültek a létesítménynek, akkora teher ma; ráadásul pénz nélkül a célját sem töltheti be.

Hirdetmény

Múlt év őszéig tartott a roma közösségi ház működtetésére elnyert támogatás, s az újabb pályázat nem járt sikerrel. Így idén csupán a tavalyi pénzből megmaradt morzsákat fordíthatják a házra, amelyet azzal a szándékkal építettek három éve, hogy helyet kapjanak benne a cigányság civil szervezetei és hagyományőrző csoportjai, s helyszíne legyen a lakossági fórumoknak, a felzárkóztató, tehetséggondozó oktatási programoknak és roma rendezvényeknek. Pénz nélkül mindez csak álom, nem tudja betölteni szerepét.

Támogatás nélkül képtelenek vagyunk működtetni a házat, hiszen a magunk költségvetése is rendkívül szűkös - mondja Balogh Imre, a fenntartó cigány önkormányzat vezetője. - Ugyanakkor épp most lenne leginkább szükség rá, hiszen e nélkül a szünidőt a legtöbb cigány gyerek az utcán tölti.

Egyelőre szombatonként biztosan nyitva lesz, ekkor szeretnénk felkészítő foglalkozásokat tartani a pótvizsgára küldött félszáz gyereknek. Emellett természeten a művészeti csoportok is bármikor megkaphatják a házat a próbáikhoz.

Ennél többre azonban nem futja. Tavaly még jutott roma-nyelv-oktatásra, videós tanfolyamra; ma már mindezekről nem is álmodhatunk, jóllehet sikeresek voltak, sok fiatalt megmozgattak.


_____________________________________________

Keserves három év

Több évig elhúzódó építkezés után 2001 őszén avatta fel Farkas Flórián, az országos cigányönkormányzat akkori elnöke a barcsi cigány közösségi házat. Már az átadás napján arról beszélt: félő, hogy a ház működéséhez legalább olyan nehéz lesz előteremteni a pénzt, mint a megépítéséhez. Ma már a barcsi romák is tudják: nem sokat tévedett.

___________________________________________Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Romagyilkosságok: kérdések, tíz év után is

  • A megtámadott kárpátaljai romákért emelt szót Farkas Félix a parlamentben

  • A Jezsuita Roma Szakkollégium felvételi felhívása

  • Szálka a szemben: az Auróra küzdelme az önkormányzattal

  • Csemer Gézára emlékeztekCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt