2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Rászedett olténiai romák
2004. 06. 05. 00:00

A turpisságra akkor derült fény, amikor sok száz roma jelent meg Craiova, Targu-Jiu és más városok postahivatalaiban, s kezdték feladni űrlapokat tartalmazó leveleiket.

Letöltötték az internetről azokat az űrlapokat, amelyekkel tavaly december 31-ig a náci haláltáborokba hurcoltak kárpótlásért folyamodhattak, s azokat sokszorosították. Az űrlapokat jó pénzért (60-80 ezer lej közti összegekért) eladták a megvezetett romáknak.

Akik, mivel nagy részük írástudatlan, képtelenek voltak azokat kitölteni. A jóakaratú szervezők erre is gondoltak. Kétszázezer lejért (1 forint=162 lej) kitöltötték helyettük az íveket. Aztán közölték a cigányokkal, hogy kérelmeiket helyezzék borítékba. A helyszínen borítékot is lehetett vásárolni, igaz, felárral. A címzésért külön díjat számítottak fel, s még a postahivatalokban ingyen osztogatott tértivevény-nyomtatványokat is eladták nekik csaknem egy dollárért darabját.

A turpisságra akkor derült fény, amikor sok száz roma jelent meg Craiova, Targu-Jiu és más városok postahivatalaiban, s kezdték feladni űrlapokat tartalmazó leveleiket. Mivel az egyik ügyfél nem ragasztotta még le borítékját, a postai alkalmazott szemügyre vette az iratokat. De hiába közölte a cigányokkal, hogy azok egészen más célt szolgálnak, s határidejük is lejárt, az olténiai romák ragaszkodtak hozzá, hogy a posta továbbítsa leveleiket. Az sem baj, hogy 200 ezer lejjel lettek szegényebbek.