HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kártérítés az iskolai elkülönítés miatt

betűméret csökkentése betűméret növelése
2004 Június 03    Forrás: RSK


Ez a cikk archív

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság első fokú precedens ítéletében összesen több mint négymillió forintos kártérítésre kötelezte a tiszatarjáni iskolát fenntartó önkormányzatokat, amiért az intézményvezető szakértői vélemények nélkül irányított kisegítő osztályba tíz gyereket. Az ítélet szerint a gyerekek nem kaptak megfelelő szintű oktatást, az elkülönítésük, megbélyegzésük pedig pszichés károkat okozott nekik.

Hirdetmény

Magyarországon első ízben született bírósági döntés iskolai szegregációs ügyben: három éves eljárás után a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság háromszázezer forinttól hatszázezer forintig terjedő nem vagyoni kártérítést, és azok éves kamatait ítélt meg tíz tiszatarjáni szülőnek. A helyi iskola tíz éve hozta létre azt az eltérő tantervű csoportot, ahová az iskola igazgatója saját hatáskörben irányított olyan gyerekeket, akik nem tudták teljesíteni a normál iskola követelményeit.

Ebbe az osztályba elsőtől hetedikesig jártak olyan gyerekek, akik a bírósági határozat szerint azonban nem voltak értelmi fogyatékosok. A gyermekek nem kaptak megfelelő színvonalú képzést, nem tanultak nyelveket, biológiát, kémiát, és fizikát, lényegesen csökkentek a továbbtanulási esélyeik, ráadásul - olvasható az ítéletben - csúfolták, gyogyósnak, hülyének nevezték őket a "normális" diákok.

A bíróság szerint a gyermekekben félelem, az önbizalom hiánya, a társaktól való visszahúzódás alakult ki, melyet csak erősített az a tény, hogy a pedagógus nem megfelelő pedagógiai elveket követett, például kukoricára térdepeltette, tanterembe zárta a gyerekeket.

"A térdepeltetést olyan gyermek esetében is alkalmazta, aki az egyik lábát balesetben elvesztette" - áll a végzésben. A gyermekekben az ott töltött időtől függően a tanulási részképességeik kezeletlenségéből, az értelmi pszichés fejlődésük gátolásából, valamint a megbélyegzésből és elkülönítésből nem vagyoni káruk keletkezett, a hátrányos megkülönböztetésük és az iskolai hiányosságuk döntően befolyásolhatja az életüket - indokolta döntését a bíróság.

A felperesek jogi képviseletét ellátó Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) munkatársa, Dr. Farkas Lilla szerint emberi jogi szempontból helyes ítélet született. A Tiszatarjáni Általános Iskola igazgatója, Pappné, Juhász Katalin közölte: az esetleges fellebbezésről egyeztetnek a helyi önkormányzattal, Dr. Szűcs Lajos, az iskolát a tiszatarjánival közösen fenntartó hejőkürti önkormányzat ügyvédje viszont a Roma Sajtóközpontnak nyilatkozva jelezte, jogorvoslattal élnek a döntéssel szemben.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt