2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Cigány zarándokok kápolnája épül Csatkán
2004. 05. 31. 00:00

A kereszt, amelyet II. János Pál pápa áldott meg a hazai romáknak, egyfajta közösséget teremt a hazai kisebbség és többség között.

Hétfő délelőtt országjáró körútját követően Csatkára ért az a fából faragott corpus, amelyet a romák zarándokútján II. János Pál pápa is megáldott a Vatikánban. A zarándokok hazatérése óta a kereszt az elmúlt fél évben bejárta az ország 19 megyéjét és egy-egy hétig volt a különböző megyeszékhelyeken, városokban, ahol mise keretében mutatták be a hívőknek.

A cigányság csatkai zarándokkápolnájának felépítéséről idén februárban határozott az Országos Cigány Önkormányzat közgyűlése. Azóta jelentős adományokkal támogatta a kezdeményezést több roma vállalkozó, helyi kisebbségi önkormányzat és roma civil szervezet. Az ÖCO erre elkülönített bankszámlájára már több millió forint gyűlt össze.

Az ünnepi, magyar és lovári nyelven elhangzó misét Keresztés Szilárd hajdúdorogi görög katolikus megyés püspök celebrálta a több mint ezer hívő előtt. A zarándok kápolna alapkövét pedig Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter és Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke helyezte el.