2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Már e hónap végén sor kerülhet az Intézményhálózat támogatási szerződésének aláírására
2004. 05. 17. 00:00

Az ülésen részt vett Teleki László, a Miniszterelnöki Hivatal romaügyi politikai államtitkára is, aki az elmúlt hónapok során már több ízben folytatott egyeztetést az OCÖ elnökével.

Az OCÖ elnökségének mai ülésén Dr. Székely Judit, a tárca helyettes államtitkára elmondta: amennyiben a testület egységes álláspontot tud kialakítani a vitás kérdésekben, a minisztérium decentralizált alapjából biztosítják a munkatársak bér- és járulékköltségeinek fedezésére szánt mintegy 140 millió forintot 2004. június 1-től 2004. december 31-ig. A 2005. január 1. utáni továbbfoglalkoztatás támogatásának konkrét forrását egyelőre ugyan nem nevezte meg a tárca képviselője, de annak biztosítására szintén ígéretet tett. Az OCÖ elnökségének tagjai végül egyhangúlag, ellenszavazat nélkül elfogadták a szaktárca ajánlatát, így minden bizonnyal még e hónap végén sor kerülhet a támogatási szerződés aláírására.

Dr. Ürmös Andor, az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal romaügyi főigazgatója hangsúlyozta: a kormányhivatal támogatja a programot, és bíznak abban, hogy az irodák munkatársainak foglalkoztatása nem fog akadályba ütközni. Kovács Árpádné, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal cigányügyi főosztályvezetőjének tájékoztatása szerint a kisebbségi hivatal kész az irodák 2004. évi működtetésére szánt 60 millió forint folyósítására, amennyiben - az eredeti szerződésben foglaltak alapján - a munkaügyi tárca rendelkezésre bocsátja a foglalkoztatást fedező összeget.

Az ülésen részt vett Teleki László, a Miniszterelnöki Hivatal romaügyi politikai államtitkára is, aki az elmúlt hónapok során már több ízben folytatott egyeztetést az OCÖ elnökével az intézményhálózat működtetéséről. Mint ismeretes, az államtitkár korábban különféle indokokra hivatkozva nem biztosította támogatásáról az országos önkormányzat programját. A hálózat munkatársainak képzése március 22-én kezdődött el, az elmúlt két hónap során a megyei és regionális irodák infrastrukturális beruházása megtörtént, így a megyei intézmények készen állnak a konkrét szolgáltató tevékenységük beindítására, melynek alapvető feltétele lenne a munkaügyi tárca támogatásának folyósítása.

Az OCÖ elnöksége a továbbiakban tárgyalta a kormányzat romaügyi struktúrájának esetleges átalakításával kapcsolatos javaslatokat, az OCÖ végleges koncepcióját a következő hetekben egyeztetik. Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke - az elnökség határozata alapján - a romaügyet érintő esetleges kormányzati átalakításokról, valamint a kisebbségi törvény módosítását érintő főbb kérdésekről megbeszélést kezdeményez Medgyessy Péter miniszterelnökkel.