2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Medgyessy Péter a gyomaendrődi Regionális Roma Közösségi Központba látogatott
2004. 05. 12. 00:00

A miniszterelnök elmondta: a többségi magyarság nem lehet boldog a kisebbségi roma társadalom boldogulása nélkül.

A miniszterelnök elmondta: a többségi magyarság nem lehet boldog a kisebbségi roma társadalom boldogulása nélkül. Medgyessy Péter felhívta a figyelmet a tanulás fontosságára, hisz az unióban nagy szükség van a jól képzett munkaerőre. A kormány segít abban, hogy a romák sikeresen pályázzanak a Nemzeti Fejlesztési Terv forrásaira, biztosítja a szükséges önrészt - ezért a kormányfő arra bíztatta a roma vezetőket, hogy pályázzanak bátran.

A közösségi központ a Művelt Cigányifjúságért Alapítványon keresztül működik, amely 1998-ban alakult.

Az alapítvány a Rózsahegyi Kálmán Általános Iskola tanáraival együttműködve felzárkóztató, képességfejlesztő és tehetséggondozó programokat szervez hátrányos helyzetű, elsősorban roma gyerekek számára. Tavaly ősz óta az alapítvány iskolakoordinátora az oktatási intézmények jelzései alapján folyamatos kapcsolatot tart a családokkal, munkába állása óta az iskolai hiányzások a felére csökkentek.

A munkanélküliség csökkentése érdekében rendszeresen indítanak képzéseket, átképzéseket. Az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával mezőgazdasági és varroda programot is működtetnek, amely huszonkét, elsősorban roma származású munkanélkülinek biztosít megélhetést.

A Jogvédő Iroda térítésmentesen nyújt segítséget a rászorulóknak, akár kérelmek, ösztöndíj- és egyéb pályázatok megírásához is.

Az alapítvány minden évben megrendezi az országos Cigányzenész Találkozót és a Gasztronómiai Napot. Foglalkoznak a hátrányos helyzetű gyermekek üdültetésével, szórakoztató rendezvények szervezésével is.

A Regionális Roma Közösségi Központ egyben Teleház is: lehet internetezni, faxolni, telefonálni és fénymásolni. A közösségi ház akadálymentesítésével a szolgáltatások a mozgássérültek számára is elérhetővé váltak.